Istraga: Političari i bogataši prali novac 40 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2016, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga: Političari i bogataši "prali" novac 40 godina

Danas je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata "Panama Papers" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u "poreskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oazama" korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Poreske vlasti u Australiji i Novom Zelandu počele su u ponedeljak istragu lokalnih klijenata koji su poslovali s firmom u Panami pošto je u nedelju procurelo 11,5 miliona dokumenata iz advokatske firme Mosak Fonseka (Mossack Fonseca).

Australijske poreske vlasti (Australian Tax Office, ATO) objavile su danas da istražuju više od 800 bogatih klijenta te advokatske kancelarije.

"Sada smo identifikovali više od 800 pojedinaca poreskih obveznika i povezali smo njih 120 s ofšor firmom u Hong Kongu", objavio je australijski poreski biro.

Istragu su počele i poreske vlasti Novog Zelanda, potvrdio je za agenciju Rojters Džon Neš iz novozelandske agencije za međunarodne prihode ne navodeći broj pojedinaca ili društava koji su predmet istrage.

Agencija AFP prenosi da su se poreskom oazom preko panamske firme koristili brojni svetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih zvaničnika i istaknutih osoba u tome učestvovalo.

Među njima su osobe bliske ruskome predsedniku Vladimiru Putinu koji su prema dokumentima "zamračili" dve milijarde dolara.

"Putinovi saradnici lažirali su plaćanja, antidatirali su dokumente i tajno stekli uticaj nad ruskim medijima i ruskom automobilskom industrijom", objavio je na svom portalu Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Hrvatski premijer Tihomir Orešković  je rekao da će nadležna ministarstva napraviti proveru.

"Još nismo videli koje su to firme. Naše Ministarstvo finansija ima kancelarije koje će to proveriti i ako se potvrdi, iskomuniciraćemo to s javnosti. Nisam još razgovarao s ministrom, ali taj ured baš postoji iz tog razloga", rekao je Orešković u Dubrovniku.

Porošenko, Kameron, Čavez, ...

Među dokumentima otkrivenim u nedelju navedeno je i ime ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, zatim oca aktuelnog britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je umro, kao i zvaničnika bliskih bivšem venecuelanskom predsedniku Hugu Čavezu koji je umro 2013.

"Nikad nisam skrivao svoju imovinu", tvrdi islandski premijer Sigmundur Dvid Gunalugson, osumnjičen da je sakrio milione dolara na britanskim Devičanskim ostrvima, prenosi AFP.

On se ipak našao se pod pritiskom da podnese ostavku, a Islandska opozicija najavila je da će tražiti glasanje o poverenju u parlamentu, koje će verovatno biti održavno ove sedmice, prenosi Bi-Bi-Si.

Više od 16.000 gradjana je, takodje, potpisalo peticiju tražeći njegovu ostavku, a najavljeni su i protesti ispred zgrade Vlade.

Visoki zvaničnici kineskog režima, među njima Denx Jiagui, suprug starije sestre kineskog predsednika Ksi Đipinga, kao i Li Ksjaolin, ćerka bivšeg kineskog premijera Li Penga takođe su sklanjali novac u poreske oaze preko panamske advokatske kancelarije, javio je AFP.

Godine 2009, kada je brat njegove žene bio član moćnog stalnog odbora Politbiroa Kineske komunističke partije, ali ne i predsednik, Deng je postao jedini deoničar dva "paravan" preduzeća na britanskim Devičanskim ostrvima, otkriva ICIJ.

U junu 2012. agencija Blumberg je otkrila je da Deng Điagui i njegova supruga poseduju više stotina miliona dolara u nekretninama i vrednosnim papirima.

Otkako je stupio na vlast krajem 2012, predsednik Ksi Đaoping ističe da mu je cilj iskoreniti korupciju.

Dokumenti ICIJ-a otkrivaju i da se ćerka bivšeg premijera Li Penga u vreme kada je bio na funkciji koristila uslugama zaužbine u Lihnštajnu, koja je bila povezana sa firom registrovanom na Devičanskim ostrvima.

Sa druge strane, Porošenko je porekao danas bilo kakve zloupotrebe.

"Možda sam prvi najviši zvaničnik u Ukrajini koji je  prikazivanje imovine , plaćanje  poreza i sukob interesa tretira detaljno i ozbiljno i u skladu sa ukrajinskim i međunarodnim pravom", napisao je Porošenko u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

FIFA, Platini, Mesi, ...

I svet fudbala, već načet višemesečnim skandalom čelnika FIFA-e, takođe je upleten u poslovanje s panamskom poreskom oazom, pokazuju dokumenti. Četiri od 16 čelnika Međunarodne fudbalske federacije koristili su se ofšor firmama koje je osnovala advokatska kancelarija Mosak Fonseka.

I Mišel Platini navodno se koristio uslugama te avokatske firme, a dokumenti otkrivaju i dvadesetak imena fudbalskih zvezda među kojima su igrači Barselone, Real Madrida ili Mančester junajteda, a navodi se i ime Lionela Mesija.

Direktor i jedan od dvojice osnivača advokatske kancelarije Mosak Fonseka, Ramon Fonseka Mora je za AFP izjavio da je "objavljivanje pomenutih dokumenata "zločin".

"To je napad na Panamu jer nekoliko zemalja ne ceni to što smo mi konkurentni kako bismo privukli preduzeća", rekao je je 64-godišnji Fonseka.

Prema njegovim rečima "dva su načina gledanja na svet: prvi je da budeš konkurentan, a drugi da stvaraš poreze", rekao je i objasnio "da postoji rat među zemalja koje su otvorene poput Paname i zemalja koje sve više oporezuju svoja preduzeća i građane".

I Darko Kovačević u panamskim dokumentima

U dokumentima panamske advokatske firme o tome kako bogati i moćni koriste ofšor kompanije, pominju se i imena bivših zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i nekih sportista, među kojim je i srpski fudbaler Darko Kovačević.

Kako prenosi list Ajriš tajms, španskim vlastima je rečeno da je poznati srpski fudbaler Darko Kovačević tokom sezone 2006/07, dok je nosio dres Real Sosijedada, zarađivao oko 2.000 dolara mesečno, prema pisanju vebsajta ExtraConfidential.com, koji je u decembru objavio delove izveštaja španskog tužioca.

Prema dokumentima panamske firme, klub je Kovačeviću platio oko 1,4 miliona dolara te sezone preko holandske kompanije "IMFC Licensing". Iz pres službe Real Sosijedada saopštili su da je takvo plaćanje posredstvom firmi u inostranstvu uobičajena praksa u svim timovima u Španiji.

U dokumentaciji agenta za osnivanje i vođenje ofšor firmi se, pored Kovačevića, pominju i Lionel Mesi, Mišel Platini, kao i dvadesetak bivših i sadašnjih zvezda Barselone, Mančester junajteda i Real Madrida, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK, koja je učestvovala je u projektu "Panama Papers" i analizirala podatke u vezi sa Srbijom.

Protiv Mesija, zvezde Barselone i najboljeg fudbalera sveta, u Španiji je podignuta optužnica jer je sa ocem Horheom, koristeći ofšor firme u Belizeu i Urugvaju, utajio milione dolara poreza.

Procurela dokumenta pokazuju da je Mesi sa ocem imao još jednu ofšor kompaniju u Panami. U fajlovima "Mosak Fonseka", panamska kompanija prvi put se pojavljuje 13. juna 2013, samo dan pošto je španski tužilac protiv Mesija i njegovog oca podigao optužnicu za utaju poreza.

Mesi i njegov otac će se 31. maja naći na sudu gde će odgovarati za utaju poreza. Opuženi su da su oštetili državu za gotovo 6,5 milona dolara, skrivajući primanja od autorskih prava na prodaju fotografija iza mreže ofšor firmi. Mesi je negirao da je pokušao da bilo koga obmane. Panamska firma koja je bar od 2013. u vlasništvu Mesija i njegovog oca ne pominje se u optužnicama španskih vlasti protiv njih iz 2014. i 2015. godine.

Dokumenta pokazuju da je Mesi potpisao najmanje jedan papir iz koga se vidi da je on vlasnik firme, a njegov otac Horhe preuzeo je vlasništvo u decembru 2015. Kompanija je i dalje aktivna, vidi se u panamskom privrednom registru, prenosi KRIK.

Osnovano 240 hiljada preduzeća

Ramon Foseka je rekao da je njegova kancelarija oformila više od 240.000 preduzeća, a "velika većina" njih osnovana je "u legitimne svrhe". Ističe da njegova advokatska kancelarija nije odgovorna za aktivnosti kompanija.

"Posvećeni smo stvaranju legalnih struktura koje prodaju svojim posrednicima kao što su banke, advokati, trustovi, a oni imaju svoje krajnje klijente koje mi ne poznajemo", rekao je.

Direktor ICIJ-a Gerard Rajl je rekao da je ovo curenje dokumenata verovatno najveći udarac nanesen poreskim oazama.

"To otkriće pokazuje u kojoj su meri štetne prakse i kriminal duboko ukorenjeni u ofšor firme", smatra Gabriel Cusman, ekonomista sa Berklija u Kaliforniji.

U dokumentima o ofšor poslovanju svetske elite je i predsedavajući nacionalne aviokompanije "Alitalija" Luka Kordero di Montecemolo, kao i više od 150 kompanija i pojedinaca iz Slovenije.

Kako prenosi italijanski časopis Espreso, takozvana "panamska dokumenta" sadrže više ugovora iz 2007. godine u kojima je Montecemolo naveden kao šef kompanije "Lenvil" sa sedištem u Panami.

Dodaje se da je Montecemolo u to vreme bio predsedavajući kompanije "Fijat" i izvršni direktor "Ferarija".

Hrvatski premijr Tihomir Orešković  je, povom pisanja medija da se tri hrvatske firme spominju u dokumentima, rekao da će nadležna ministarstva napraviti proveru.

"Još nismo videli koje su to firme. Naše Ministarstvo finansija ima kancelarije koje će to proveriti i ako se potvrdi, iskomuniciraćemo to s javnosti. Nisam još razgovarao s ministrom, ali taj ured baš postoji iz tog razloga", rekao je Orešković u Dubrovniku, preneli su hrvatski mediji.

Orešković je rekao da je svestan da je pranje novca veliki problem i da postoje, kako kaže, kriminalni elementi ali i da je "bitno da država ima sistem koji to prati."

Dometi afere Panama Papers već sada se porede sa aefrom Vikiliks, osnovanim 2006. koji se specijalizovao za objavljivanje tajnih dokumenata.

57

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela istraga u slučaju Panama Pejpers

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2016

Danas je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata "Panama Papers" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu...Istraga...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.