Istorijski susret dvojice papa

Izvor: Press, 23.Mar.2013, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski susret dvojice papa

Novi papa je doputovao u Kastel Gandolfo helikopterom, gde ga je na heliodromu dočekao njegov domaćin Benedikt XVI, sa kojim se srdačno zagrlio, a zatim su se dvojica papa automobilom dovezli do rezidencije, saopštio je Vatikan.

U kapeli, gde su se pomolili zajedno, Benedikt je ponudio svom gostu tradicionalnu klupicu da klekne, kakvu koristi papa. Novi papa je odbio da je sam koristi, rekavši: "Mi smo braća", i njih dvojica su se zajedno pomolili na jednoj, preneo je AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<

Ispred vile, na glavnom trgu, okupilo se između 1.500 i 2.000 ljudi, koji su želeli da vide delić istorije, uzvikujući "Frančesko, Frančesko", što je papino ime na italijanskom. Dvojica papa razgovaraće u biblioteci rezidencije, a planiran je zajednički ručak, izvestio je Si-En-En (CNN).

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je rekao da zna da je Benedikt XVI ponudio svoju vernost novom papi, na čemu mu je papa Fransisko zahvalio. Lombardi je najavio opšti komentar o sastanku, ali ne i detalje razgovora.

Iako nije poznato o čemu će novi papa i njegov prethodnik razgovarati, posmatrači u Vatikanu veruju da će jedna od tema na dnevnom redu biti izveštaj na 300 stranica, koji su tri kardinala podneli Benediktu XVI u jeku takozvanog "vatiliks" skandala.

Prethodni papa je izveštaj - koji je sačinjen pošto su prošle godine otkriveni navodi o korupciju unutar vatikanskih redova - predao svom nasledniku. Italijanski mediji su spekulisali da su kardinali otkrili niz skandala vezanih za seks, novac i moć, ali je vatikanska pres služba nastojala da opovrgne ove navode, ocenivši ih kao "često nepotvrđene, neproverive ili potpuno lažne novinske priče".

Novi papa i njegov prethodnik mogli bi da razgovaraju i o mogućim izborima pape Fransiska za ključna mesta u crkvi. Benedikt XVI je prvi papa u gotovo 600 godina istorije katoličke crkve, koji je poslednjeg dana februara napustio pontifikat zbog, kako je rekao, umora i skrasio se u papskoj vili.

Prethodni papa, koji ima status "pape emeritusa" nije prisustvovao intronizaciji pape Fransiska 19. marta, a ceremoniju je, kako su javili vatikanski mediji, pratio putem televizije.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Sastali se bivši i sadašnji papa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Mar.2013

Papa Franjo helikopterom je otišao u Kastel Gandolfo nadomak Rima gdje se sastao sa sa svojim prethodnikom Benediktom Šesnaestim. U saopštenju iz Vatikana navodi se da je Benedikt dočekao novog papu na mjestu za slijetanje helikoptera. U kapeli, gdje su se molili, Benedikt Šesnaesti je papi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.