Istorijski spomenik, čija površina zauzima na stotine hektara očekuje rekonstrukcija

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski spomenik, čija površina zauzima na stotine hektara očekuje rekonstrukcija

16.02.2011. -

Simbol sovjetske epohe, grandiozni izložbeni kompleks IDNP (VDNH), koji se danas naziva SIC (VVC), očekuje ozbiljna rekonstrukcija. Sudeći po razmerama investicije – oko 120 milijardi rubalja (4 milijarde dolara), planira se upečatljiva izgradnja. Najverovatnije je da će koordinator ovog aktivnog poduhvata biti prvi potpredsednik vlade Rusije Igor Šuvalov. U svakom slučaju, informacije o tome da upravo on može ući u savet direktora Sveruskog izložbenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << centra (SIC-VVC) već su se pojavile u novinama.

Grandiozno, velelepno, potresno – ovim epitetima u vreme Sovjetskog Saveza posetioci su nagrađivali Izložbu dostignuća narodne privrede (IDNP-VDNH). Posle Crvenog trga i Kremlja ovo mesto je bilo treće po popularnosti kod turista. Jer, paviljone su gradile najbolje arhitekte, fasade i enterijer zdanja smišljali su slavni umetnici i skulptori tog vremena. Pritom je svaka republika, koja je ulazila u sastav Sovjetskog Saveza, imala svoj paviljon, u čijoj arhitekturi je bio prisutan nacionalni kolorit.

Simbol IDNP (VDNH) postala je skulptura „Radnik i kolhoznica" Vere Muhine, podjednako poznata je i fontana „Prijateljstvo naroda", koja se nalazi u glavnoj aleji. Filmski radnici su stajali u redu kako bi snimali filmove na teritoriji izložbe. Poklonici sovjetskog filma i danas mogu da odu na ekskurziju obišavši mesta davnašnjih snimanja: evo, na ovom trgu su se junaci filma Pirjeva „Svinjarica i Pastir" sreli i zaljubili jedno u drugo, a iznad ovih paviljona je letela glumica Ljubov Orlova iz Aleksandrovljevog filma „Svetli put".

Ali, vreme je proticalo i korigovalo je izgled IDNP (VDNH), koje je postalo SIC (VVC). Deo objekata je srušen, deo je oronuo, ostali su pretvoreni u trgovačke paviljone. O obnavljanju izložbenog kompleksa se priča više godina. Već je napravljeno nekoliko projekata rekonstrukcije, ali zasad nijedan od njih nije konačo odobren. Rad s istorijskim objektima, a tim pre ako su tolikih dimenzija, uvek je povezan s velikim poteškoćama, kaže arhitekta Boris Uborevič-Borovski.

IDNP (VDNH) je izvesna istorijska teritorija s malim paviljonima, koji su bili ideološki povezani s različitim republikama. Međutim, i struktura zemlje se danas promenila. Sad više nije SSSR, već Rusija. Vrlo nam je teško da za ovaj prostor smislimo neki program. Bez obzira na to što istoričari i sad insistiraju na potpunom očuvanju svakog kutka. To je prilično teško na takvoj istorijskoj teritoriji i s takvim ograničenjima (...)

Prošle godine premijer-ministar Rusije Vladimir Putin predložio je rukovodiocima zemalja ZND da iznajme paviljone svojih republika, koje su nekad ulazile u sastav SSSR. Cena je minimalna – 1 rublja po kvadratom metru. Neki su se odazvali i čak su počeli da uređuju objekte. Zasad stvari najbolje stoje s Jermenijom. Na molbu njenog predsednika bogati građani republike, koji danas žive u Moskvi, sakupili su novac i restaurirali paviljon. Sad se ovde nalazi restoran, art-galerija, prodajna izložba jermenske robe: od zlata do čuvenog jermenskog konjaka.

Ipak, pitanje kakav treba da bude SIC (VVC), kako urediti ogromnu teritoriju, čija se površina može uporediti s državom Monako, zasad ostaje otvoreno.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.