Ističe vreme za postizanje dogovora u Kopenhagenu

Izvor: Blic, Beta, 17.Dec.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe vreme za postizanje dogovora u Kopenhagenu

Svetski lideri počeli su da pristižu u Kopenhagen na kraj konferencije UN o

klimatskim promenama, premda domaćini priznaju da ističe vreme za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o klimi budući da su pregovori između bogatih i siromašnih zemalja u ćorsokaku.



Jedan zvaničnik je rekao da danski domaćini nisu izgubili nadu da će biti postignut sporazum, ali da je malo verovatno da će ambiciozan plan konferenciji biti ispunjen.

"Kako sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deluje, nećemo dobiti sporazum kojem smo se nadali", rekao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Prošle sedmice počela je dvonedeljna Konferencija UN o klimatskim

promenama, najveća i najznačajnija do sada, u nadi da će biti postignut sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova koji izaziva globalno zagrevanje, kao i o obezbeđivanju fondova za finansiranje tih mera u siromašnim zemljama. Cilj je bio da se usaglase svi glavni elementi sporazuma tako da bude potpisan sledeće godine.

Pregovore su za sada obeležila duboka naslaganja SAD i Kine, dva najveća zagađivača, i jaz između bogatih i siromašnih država povodom toga šta treba uraditi. Ostala su nerešena pitanja ograničenja emisije štetnih gasova za

industrijske zemlje, finansiranje borbe siromašnih zemalja protiv globalnog zagrevanja što bi moglo da zahteva milijarde dolara, kao i provera delovanja novih ekonomskih sila poput Kine i Indije da bi se osiguralo da drže obećanja o smanjenju emisije štetnih gasova.

Evropski zvaničnici su se založili za napredak u poslednjim danima konferencije koja bi trebalo sutra da završi.

"Mi smo u krizi pregovora. Moramo prevazići blokadu diskusije i pregovora", rekao je nemački ministar za životnu sredinu Norbert Retgen, dodajući da je preostalo još 36 do 48 sati. "Potrebna nam je politička volja da prevaziđemo to", dodao je.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da veruje da će na konferenciji biti postignut sporazum.

"Mi možemo, radeći zajedno narednih 48 sati, da postignemo sporazum", rekao je Braun.

Među liderima koji su danas došli su iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik

Nikola Sarkozi i drugi.

Uhapšeno 12 aktivista "Grinpisa"

Danska policija potvrdila je danas informaciju danskog dnevnog lista "Ekstra Bladet" da je uhapsila 12 aktivista organizacije "Grinpis" tokom pokušaja da okače transparent na jednu zgradu u glavnom gradu Danske.

Na fotografijama objavljenim na internet stranici "Ekstra Bladeta" mogu se videti aktivisti Grinpisa kako se, uz pomoć planinarske opreme, spuštaju niz stakleni zid zgrade i policajci koji ih čekaju na zemlji i na krovu zgrade.

Visoka poslovna zgrada sa 20 spratova koja je bila cilj aktivista nalazi se u blizini Bela centra, gde se od 7. do 18. decembra održava samit UN o sprečavanju klimatskih promena, uz učešće predstavnika 192 zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.