Ispovest silovatelja: Traume iz detinjstva me naterale da silujem

Izvor: Press, 25.Feb.2013, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest silovatelja: Traume iz detinjstva me naterale da silujem

Prema ispitivanju iz 2012. godine, na jugu Demokratske Republike Kongo svaki treći muškarac je barem jednom u životu prema ženama primienio nasilje. Među počiniteljima je najveći  broj pripadnika pobunjeničkih snaga, vojnika ili članova takozvanih grupa za samoobranu – dakle, reč je o naoružanim muškarcima u uniformama. Ali, zašto oni siluju žene i to najčešće na izuzetno brutalan način? Grupa nemačkih stručnjaka za psihologiju napravila je istraživanje na ovu temu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i pokušala da pronađe odgovor na ovo pitanje.
Jedan od njih je i danas 19-godišnji Bonerge Kiunga. On je četiri godine bio pripadnik trupa koju su činila deca,bio je svedok brutalnog iživljavanja koje je kasnije primenjivao na drugim ljudima. Uspeo je da pobegne iz vojske  prošle godine, ali strahovita iskustva i užasne scene zauvek će mu ostati urezane u sećanju. 
Iskustvo nasilja osnovni je preduslov da ta osoba i sama kasnije bude počinitelj. To je naime rezultat istraživanja koje je obavila grupa psihologa sa Univerziteta Konstanc u Nemačkoj. Oni su dve godine u razgovorima sa bivšim vojnicima pokušavali da otkriju zašto su silovali i na najgori mogući način seksualno zlostavljali žene. 
"Kada sam uzeo drogu, imao sam danima osećaj da sam gospodar svieta, da me nijedan metak ne može ubiti,a porad toga sam isto tako osećao i veliki seksualni nagon.  Kada se pripremamo za borbu, za rat, tada ne smemo da spavamo sa ženama. U protivnom droge više ne bi delovale, postali bismo ranjivi i mogli bismo vrlo lako da nastradamo. No, kada smo došli u neko selo, kada je akcija dakle već bila obavljena i dok smo čekali na novi plan, tada bismo jednostavno uzeli žene i silovali ih", priseća se Kiunga. 
Jedan od rezultata istraživanja pokazuje kako upravo zbog konzumacije droge počinitelji gube kontrolu, počinju da osećaju glad za nasiljem a samim tim i za seksom.
Tobis Heker naučni saradnik Psihijatrije u Konstancu, ispitao je s time u vezi više od stotinu mladih muškaraca u Kongu. Mnogi su potvrdili da su upravo zbog konzumacije droge bili spremni na najbrutalniji oblik seksualnog nasilja. Međutim, prema njegovom mišljenju, postoje i drugi razlozi i motivi. 
"Postoje i grupni oblici silovanja žena, pri čemu dolazi do posebno teškog telesnog nasilja. Muškarci pritom koriste i mačeve i štapove. U tom slučaju motiv više nije zadovoljenje seksualnog nagona, nego se radi o pritisku grupe koji pojedinac ne može izbeći. Dakle, kad jednu ženu siluje čitava grupa muškaraca, radi se zapravo o jednoj vrsti takmičenja – ko će biti bolji, odnosno brutalniji. S druge strane, u ovakvim situacijama je muškarcima posebno neugodno ukoliko im izostane erekcija. Kako se ne bi osramotili, tada moraju da učine nešto drugo, nešto posebno užasno i brutalno. Svi oni koje smo ispitali rekli su nam da je i njima samima to što su učinili bilo posebno strašno i odvratno, ipak strah da će izgubiti obraz bio je očito još veći", kaže Tobas Heker. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.