Island predao zahtev za učlanjenje u EU

Izvor: Glas javnosti, Beta, 24.Jul.2009, 04:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island predao zahtev za učlanjenje u EU

STOKHOLM - Švedska, predsedavajuća EU, saopštila je juče da je Island zvanično predao zahtev za učlanjenje u Uniju. Portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova Anders Jorle rekao je da je šef islandske diplomatije Osur Skarfedinson predao zahtev svoje zemlje švedskom kolegi Karlu Biltu, tokom jučerašnje ceremonije u Stokholmu.

Islandski parlament izglasao je prošle nedelje priključenje 27-članoj uniji, a EU treba da ga odobri. Island će po istom pitanju održati i referendum. Islanđani su oduvek žestoko branili svoju nezavisnost, ali su preinačili stav pošto su ekonomija i valuta te zemlje doživeli veliki pad zbog svetske ekonomske krize.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.