Islamisti pobedili, neredi u postojbini Arapskog proleća

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamisti pobedili, neredi u postojbini Arapskog proleća

Tuniska partija En Nahda osvojila 90 od 217 poslaničkih mesta

Tunis – Islamistička stranka En Nahda zvanično je proglašena za pobednika izbora u Tunisu, čime dobija priliku da formira vladu predvođenu islamistima u trenutku kada su izbili neredi u mestu u kome je rođeno „arapsko proleće”, javlja Rojters.

Islamistička stranka je, prema zvaničnim rezultatima, osvojila 90 od ukupno 217 poslaničkih mesta, dok se na drugom mestu našla sekularna partija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kongres za republiku, sa osvojenih 30 poslaničkih mesta.

En Nahda će novu vladu najverovatnioje formirati za deset dana, saopštio je njen generalni sekretar Hamadi DŽbeli.„Ubrzaćemo proces formiranja nove vlade... To će trajati između sedam i deset dana”, rekao je na konferenciji za novinare DŽbeli, koji će najverovatnije biti premijer u novoj vladi Tunisa.

Lider stranke Rašid Ganuši rekao je da će ta stranka pokušati da u roku od godinu dana pripremi novi ustav.

En Nahda (Obnova) pokušava da nervoznim sekularistima objasni perspektive islamske vlasti u jednoj od najliberalnijih zemalja arapskog sveta, ukazujući da će poštovati prava žena i da društvu neće nametati islamske moralne kodove ponašanja.

Istovremeno, vlada je uvela policijski čas u centralnom gradu Sidi Buzidu, u kome je pre devet meseci počelo „arapsko proleće”, gde su posle objave rezultata izbora izbili nasilni protesti pristalica opozicije.

Izvor iz ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da će policijski čas trajati od 19 sati do pet ujutro, i da je stupio na snagu u petak uveče.

Snage bezbednosti pucale su u vazduh i ispalile suzavac kako bi rasterale demonstrante koji su pokušali da napadnu zgradu regionalne vlade u ovom gradu, u kome je protestno samospaljivanje uličnog prodavca 17. decembra 2010. pokrenulo demonstracije koje su dovele do obaranja vlasti predsednika Zina el Abidina ben Alija i njegovog bekstva u Saudijsku Arabiju.

Prema rečima jednog svedoka, u trenutku kada su demonstranti krenuli u napad intervenisala je vojska.

Nakon što je izborna komisija saopštila da je na nedeljnim izborimapobedu odnela stranka En Nahda, u Sidi Buzidu su na ulice izašle opozicione partije, čiji su glasovi poništeni zbog neregularnosti.

Više od 2.000 ljudi, većinom mladih, došlo je do sedišta partije En Nahda i kamenicama zasulo policiju koja je odgovorila suzavcem.

Rojters navodi da najnoviji protesti u Sidi Budizu nisu direktno povezani sa pobedom En Nahde, već sa činjenicom da je stranka sa popularnim biznismenom na čelu eliminisana iz izborne trke zbog navoda o finansijskim malverzacijama tokom kampanje.

Ovo su bili prvi slobodni izbori u Tunisu, održani devet meseci posle svrgavanja predsednika Ben Alija, za vreme čijeg režima je En Nahda bila zabranjena.

objavljeno: 29.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.