Irski brod uplovio u luku Ašdod

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Jun.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irski brod uplovio u luku Ašdod

Beograd, Jerusalim -- Izraelska vojska ponovo upala na brod koji je prevozio humanitarnu pomoć u pojas Gaze. Ovog puta bez incidenata i krvoprolića.

Kontrola nad irskim brodom "Rejčel Kori" koji je plovio ka blokiranom pojasu Gaze preuzeta je na oko 30 kilometara od obale. Brod je potom usmeren u izraelsku luku Ašdod.

Od ranog jutra irski brod pratila su tri izraelska borbena broda. Pripadnici specijalnih snaga čamcima su doplovili do broda, kada je prišao na nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desetina kilometara od Gaze koja je pod blokadom.

Kako tvrdi izraelska vojska do ukrcavanja je došlo nakon što su se s tim saglasili aktivisti Pokreta "Slobodna Gaza” na brodu.

Brod "Rejčel Kori” sa više od 1 000 tona pomoći Palestincima prethodno je ignorisao četiri poziva Izraela da promeni kurs, i brod ukotvi u izraelskoj luci.

"Naša mornarica je kontaktirala brod putem radija i tražila od broda da promeni kurs, i da umesto ka Gazi krene ka Ašdod luci. Predložili smo im, kao što smo to radili i ranije da pošiljku istovare u Ašdodu kako bismo pregledali tovar i prosledili ga u Gazu. Nažalost, oni su odbili ponudu i nisu promenili kurs", objašnjava portparol izraelske vojske Avital Libovic.

U poruci je i upozoreno da brod ulazi u vojno područje, uz apel da skrene ka izraelskoj luci. Brod je nastavio, međutim, svoj put ka Gazi.

Portparol je tada naveo da se izraelska vojska priprema za moguće preuzimanje kontrole nad brodom, slično onome sto se dogodilo u pondeljak sa Flotom slobode, ako "Rejčel Kori" sa 11 putnika izabere da nastavi da plovi prema Gazi.

Izrael ostaje pri svom stanovištu da brod ne sme da pristane u Gazi i da se pritisak na Hamas, koji kontroliše to područje, mora održati.

U sukobu sa izraelskim komandosima koji je izbio u ponedeljak na najvećem brodu u konvoju pod turskom zastavom poginulo je devet aktvista, državljana Turske.

Izrael i dalje kontroliše vazdušni prostor i teritorijalne vode Sredozemnog mora pojasa Gaze iako se odatle izraelska vojska povukala još 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.