Iranski predsednik optužio Izrael za ubistvo naučnika

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2020, 23:29

Iranski predsednik optužio Izrael za ubistvo naučnika

Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je danas Izrael da je delovao kao "plaćenik Amerike" i ubio visokorangiranog naučnika u iranskom nuklearnom programu.

"Još jednom su nemilosrdne ruke svetske arogancije sa cionističkim režimom kao plaćenikom isprljane krvlju sina ove nacije", rekao je Rohani u saopštenju na svom zvaničnom sajtu u osvrtu na jučerašnje ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadeha blizu Teherana.

Iran koristi izraz "svetska arogancija" da označi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << SAD.

Rohani je optužio Izrael da pokušava da stvori "haos" ubistvom jednog od najistaknutijih naučnika u nuklearnoj oblasti i dodao da njegova zemlja neće pasti u "klopku".

"Iranska nacija je suviše iteligentna da bi pala u klopku zavere koju postavljaju Cionisti. Oni hoće da stvore haos ali treba da znaju da smo ih demaskirali i da neće uspeti", rekao je danas Rohani u televizijskom intervjuu posle jučerašnjeg ubistva Fahrizadeha.

Prema navodima iranskog Ministarstva odbrane, pedesetdevetogodišnji Mohsen Fahrizadeh podlegao je povredama posle napada automobilom bombom na vozilo u kome se nalazio, uz dodatnu paljbu napadača koje su ubili Fahrazadehovi telohranitelji.

Ministarstvo je navelo da je naučnik bio šef odelenja za istraživanje i inovacije.

Rohani je obećao da smrt naučnika neće poremetiti naučni napredak Irana i dodao da je ubistvo posledica "slabosti i nesposobnosti neprijatelja Teherana da spreče njegov razvoj".

Rohani je izjavio saučešće "naučnoj zajednici i revolucionarnom narodu Irana".

Ministar odbrane Amir Hatami je rekao na televiziji da je Fahrizadeh imao istaknutu ulogu u inovacijama u odbrani.

"Upravljao je nuklearnom odbranom i obavljao veliki posao", rekao je ministar ne navodeći detalje.

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif juče je optužio Izrael da je imao ulogu u tom "terorističkom činu".

Ubistvo Fahrizadeha je najnovije u nizu ubistava nuklearnih naučnika u Iranu u proteklim godinama za koja ta zemlja optužuje Izrael.

Američki Stejt department je 2008. naveo da Fahrizadeh vodi "aktivnosti i transakcije koji doprinose razvoju iranskog nuklearnog programa".

List Njujork tajms je sinoć objavio, pozivajući se na tri neimenovana obaveštajna zvaničnika da je Izrael odgovoran za ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha.

Taj izveštaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo jevrejsku državu za njegovo ubistvo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Njujork tajms: Izrael stoji iza ubistva arhitekte iranskog nuklearnog programa

Izvor: Danas, 28.Nov.2020, 00:13

Izrael je odgovoran za današnje ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, objavio je Njujork tajms pozivajući se na tri neimenovana obaveštajna zvaničnika.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.