Iranska garda na crnoj listi SAD

Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranska garda na crnoj listi SAD

Vašington -- SAD planiraju da iransku Revolucionarnu gardu uvrste na crnu listu terorističkih organizacija.

Zvaničnik Vlade SAD koji je tražio anonimnost potvrdio je pisanja štampe da će se iranska Revolucionarna garda uskoro naći na listi organizacija koje SAD smatraju terorističkim. Na tom spisku su Al Kaida, libanski Hezbolah, palestinski Hamas i oko 40 organizacija.

Kako se navodi, SAD će "kazniti" Revolucionarnu gardu zbog podrške koju ta organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako se veruje, pruža pobunjenicima u Iraku, talibanima u Avganistanu ili Hamasu i Islamskom džihadu u borbi protiv Izraela.

Revolucionarna garda, elitne jedinice iranske vojske, biće prva vojna struktura jedne vlade koja će se naći na "crnoj listi" terorističkih organizacija.

Komandant Revolucionarne garde, general Jahja Rahim Safavi, upozorio je na snagu svoje vojske i rekao da ona poseduje raketno naoružanje koje "pokriva čitav Persijski zaliv".

Bela kuća je danas odbacila tvrdnje da priprema vojnu akciju protiv Irana, a portparolka Bele kuće Dejna Perino je, govoreći o nagađanjima i planovima SAD u odnosu na Iran, podsetila na reči predsednika SAD Džordža Buša da "nijedan predsednik vojnu opciju ne sme da skloni sa stola".

Buš je prošle nedelje uporozio i da će oni koji isporučju iransko oružje pobunjenicima u Iraku i Avganistanu "morati za to da plate". Dejna Perino je danas rekla da je Buš mislio na cenu koja će biti plaćena "kroz diplomatiju", a povodom informacija da SAD planiraju da uvrste iransku Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija, rekla je da je i to diplomatija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.