Iran traži od Međunarodnog suda pravde da suspenduje nove američke sankcije

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2018, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran traži od Međunarodnog suda pravde da suspenduje nove američke sankcije

Iran je danas pozvao Međunarodni sud pravde da suspenduje nove ekonomske sankcije SAD uvedene Teheranu, upozorivši da će one oslabiti njegovu ekonomiju i gurnuti nestabilni Bliski istok u još dublju krizu.

Međunarodni sud pravde danas je počeo da razmatra tužbu Irana protiv SAD zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, a rasprava pred najvišim sudom UN trajaće do četvrtka.

U pisanoj izjavi povodom tog sudskog procesa, američki državni sekretar Majk Pompeo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naveo je da su nove sankcije potrebne da bi Amerikanci bili bezbedni, navodi Asošiejted pres.

Šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, postigle su 2015. godine istorijski sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Međutim, predsednik SAD Donald Tramp izjavio je 8. maja da njegova zemlja izlazi iz tog sporazuma i da ponovo uvodi sankcije Teheranu.

Vašington je takođe zapretio sankcijama drugim zemljama ako do početka novembra ne zaustave uvoz nafte iz Irana i ako nastave ekonomsku saradnju s tom zemljom.

Iran je u julu podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde, tražeći suspenziju obnovljenih američkih sankcija, tvrdeći da krše bilateralni sporazum iz 1955. godine, takozvani Pakt o prijateljstvu SAD i Irana, koji reguliše i promoviše ekonomske i konzularne veze dve zemlje.

U vreme potpisivanja tog sporazuma SAD i Iran još su bili saveznici, pošto je 1953. godine, uz podršku Vašingtona i Londona, pučem srušena vlada Mohameda Mosadeka i učvršćena vlast šaha Mohameda Reze Pahlavija.

Međutim, diplomatski odnosi dve zemlje naglo su pogoršani posle Iranske revolucije 1979. godine, tokom koje su islamisti upali u američku ambasadu u Teheranu i uzeli za taoce više od 50 Amerikanaca i držali ih zarobljene 444 dana. Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Uprkos drastičnom zahlađenju odnosa, sporazum iz 1955. godine ostao je na snazi.

Iako su presude Međunarodnog suda pravde, nadležnog za sporove među državama, konačne i pravno obavezujuće, nije izvesno da bi se SAD pridržavale eventualne sudske odluke da suspenduju sankcije Iranu.

Teheran je na današnjem ročištu zatražio od sudija da hitno narede suspenziju sankcija, dok traje proces utvrđivanja njihove legalnosti, koji bi mogao da potraje godinama. Do odluke po hitnom zahtevu za suspenziju verovatno će proći nekoliko nedelja.

Iran i SAD imaju istoriju sporova pred Međunarodnim sudom pravde, a među tim procesima bili su i slučaj napada na ambasadu 1979. i obaranja iranskog putničkog aviona 1988. za koji je američki ratni brod pogrešno mislio da je borbeni avion.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.