Iran sprema diplomatski udar

Izvor: B92, 28.Avg.2012, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran sprema "diplomatski udar"

Teheran -- Šefovi diplomatija 120 zemalja članica Pokreta nesvrstanih nastavili su danas da usaglašavaju detalje dvodnevnog samita koji počinje u četvrtak u Teheranu.

U centru pažnje će, kako se najavljuje, biti jačanje pozicije nesvrstanih u odlučivanju u UN i protivljenje preduzimanju bilo kakvih jednostranih poteza, uključujući i sankcije prema Iranu i drugim zemljama.

Očekuje se da će domaćin, Iran, iskoristiti organizovanje samita da ojača uticaj Pokreta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i napravi "protivtežu" stalnim članicama Saveta bezbednosti UN - Francuskoj, Britaniji, Kini, Rusiji, a posebno Sjedinjenim Državama.

"Zabrinuti smo što je porasla moć mnogih članica SB s obzirom na slabljenje uticaja Generalne skupštine", izjavio je šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi, koji je na konsultacijama šefova diplomatije podržao zahtev za početak reforme Saveta bezbednosti.

Na samitu će biti reči o stvaranju palestinske države, na osnovu granica iz 1967, zahtevu za nuklearnim razoružanjem, posebno na Bliskom istoku, zatim o borbi protiv terorizma i poštovanju ljudskih prava.

Iran, koji od Egipta preuzima predsedavanje Pokretom, doživljava samit kao šansu da načini diplomatski protivudar Vašingtonu - koji pokušava da izoluje Teheran u medjunarodnoj zajednici.

Očekuje se da će Iran predložiti na samitu da se usvoje zaključci kojim se osudjuju sankcije ili potvrdjuje njegovo pravo na nuklearnu tehnologiju, preneo je AFP.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast preneo je danas da diplomate koje budu prisustvovale samitu neće moći da obidju nuklearna postrojenja u toj zemlji uprkos nagoveštajima da bi do toga moglo da dodje.

Organizatori skupa su saopštili da će samitu prisustvovati više od 30 premijera i šefova država članica Pokreta, uz učešće nižih zvaničnika preostalih članica nesvrstanih.

Pokret nesvrstanih, osnovan 1961, čini 120 država zemalja u razvoju, koje sebe smatraju nezavisnim od uticaja Vašingtona ili Moskve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.