Iran se odlučuje na konfrontaciju

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2012, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran se odlučuje na konfrontaciju

09.01.2012. -

Iran će u najbližoj budućnosti početi eksploataciju podzemnog preduzeća za obogaćivanje urana. O tome je saopštio šef Organizacije za atomsku energiju Irana Ferejdun Abasi Davani. Eksperti smatraju da će početak eksploatacije atomskog objekta ozbiljno naštetiti ionako komplikovanim odnosima Teherana sa zapadnim zemljama.

U fabrici „Fordu" prema rečima šefa pomenute organizacije, će se proizvoditi slaboobogaćeni uran od 3,4,5 i 20 procenata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Za atomsku bojevu glavu se koristi 75-procentni uran – što u potpunosti potvrđuje izjave Teherana o mirnom karakteru njegovog atomskog programa. Ipak sama činjenica početka rada novog atomskog objekta u Iranu može da postane „crvena tkanina" za Zapad, smatra ekspert Ruskog instituta strateških istraživanja Aždar Kurtov.

„Od strane SAD i njihovih saveznika u bloku NATO zvuče samo optužnice na račun Teherana o tome da Iranci tajno prave atomsko oružje. Novi objekat koji će početi sa radom će sigurno koristiti za slične optužbe. Ali da bi se proizveo plutonijum potreban za izradu oružja zaista je neophodan veoma obogaćeni uran. Takvim mogućnostima Iran ne raspolaže."

Dokaze koje potvrđuju obratno nemaju ni SAD, ni Međunarodna organizacija za atomsku energiju, ali protiv Teherana radi i odsustvo potpune saradnje sa međunarodnom zajednicom u vezi atomskog programa, što daje povod za konfrontaciju. Zapad insistira da se Iranu isporučuje već gotova atomska produkcija. Iran ne namerava da odustane od svog obogaćenog urana. Nepomirljivi stavovi su već doveli do strožih sankcija protiv Teherana. U EU su pripremili crni spisak u koji ulaze 180 iranskih zvaničnika i preduzeća. Njima će biti zabranjen pristup na teritoriju EU i evropskim bankama. Iranska preduzeća će imati potpunu zabranu da posluju u Evropi, a njihove akcije u bankama Starog Sveta će biti zamrznute. Šta više, članovi EU nameravaju da prekinu uvoz iranske nafte.

Sa svoje strane predsednik SAD Barak Obama je 31. decembra 2011. godine potpisao zakon protiv Centralne banke Irana. Na pozadini toga iranska nacionalna valuta je već izgubila oko 12% svoje vrednosti.

Teheran je upozorio da ako SAD počnu da ostvaruju te sankcije, Iran će preduzeti sopstvene korake, pa čak i blokirati Ormuski moreuz, kroz koji se izvozi nafta iz Persijskog zaliva. Ovih dana su tamo održane velike vojne vežbe u kojima su testirane nove iranske krilate rakete. Sve to svedoči da je Iran spreman da se bori za svoje pravo korišćenja atomske energetike u civilne svrhe, smatra Aždar Kurtov.

„Stalno kretanje nasuprot mišljenju Zapada znači da je aktualno rukovodstvo Irana spremno za konfrontaciju. I demonstracija vojnih vežbi u Ormuskom moreuzu i Persijskom zalivu pokazuje da Iran nema ništa protiv da kao odgovor na pretnje odgovori istim. To nas vodi sve bliže ka ratu."

Kao odgovor na vojne vežbe Irana, SAD i Izrael su organizovali svoje manevre – planirani su za februar ove godine, a na proleće će vojne brodove u Ormuski zaliv ponovo izvesti Iran. Na zajedničke vežbe Iran poziva i svoje susede. Dok oni razmišljaju Mahmud Ahmadinedžad se uputio na turneju po Latinskoj Americi. On će posetiti Venecuelu, Nikaragvu, Kubu i Ekvador. I iako zvaničan program poseta nije neophodnost da dobije podršku latinoameričkih zemalja u slučaju vojnog konflikta sa SAD, Vašington je podsetio vlasti svih navedenih država da sada nije vreme da se jačaju bilateralni odnosi sa Iranom.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/skender/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.