Iran raspoređuje mornaricu u Crvenom moru - državni mediji

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2024, 14:43

Iran raspoređuje mornaricu u Crvenom moru - državni mediji

Iranski razarač Alborz prešao je moreuz Bab-el-Mandeb i ušao u Crveno more u ponedeljak, javile su državne novinske agencije IRNA i Tasnim. Raspoređivanje je usledilo nakon smrtonosnog susreta između američkih ratnih brodova i jemenskih Huta na plovnom putu u nedelju.
Šitska grupa povezana sa Iranom kontroliše velike delove Jemena, uključujući prestonicu Sanu i luku Al Hudejdu, otkako je izbio unutrašnji sukob 2014. U novembru su Huti počeli da napadaju komercijalne brodove koji prolaze kroz Crveno more, za koju veruju da je u vlasništvu Izraela ili da je krenula ka Izraelu. Militanti tvrde da deluju solidarno sa Hamasom u Gazi. Prema izveštaju IRNA od ponedeljka, razarač Alborz je raspoređen na ključni plovni put, koji čini oko 12 odsto ukupne globalne trgovine, zbog „pojačavanja tenzija“. U subotu uveče i u nedelju ujutro, američki razarači, USS Ajzenhauer i USS Greveli, odgovorili su na dva uzastopna poziva u pomoć transportnog broda Maersk Hangžou pod zastavom Singapura, koji je u vlasništvu i kojim upravlja Danska. U drugom susretu nekoliko američkih helikoptera otvorilo je vatru na četiri mala čamca kojima su upravljali Huti. Tri su uništena kao rezultat, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM) u objavi na Iks-u (ranije Tviter). Portparol Hutija, Jahja Sari, potvrdio je incident, otkrivajući da je deset militanata grupe ubijeno ili nestalo. Pentagon je procenio da su Huti napali ili zaplenili 23 komercijalna broda u Crvenom moru od 19. novembra. Američka mornarica, zajedno sa ratnim brodovima iz devet drugih zemalja, patrolira ključnim plovnim putem od 19. decembra u okviru operacije Prosperiti Gardijan. Huti su osudili raspoređivanje kao „sastavni deo agresije na palestinski narod, Gazu i arapsku i islamsku naciju“. Dok je Teheran negirao navode Vašingtona o njegovoj umešanosti u napade, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan ukazao je na navodne dvostruke standarde kada je u nedelju razgovarao sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Kameronom. „Izraelu se ne može dozvoliti da masakrira žene i decu i izvrši genocid u Gazi i pali region, ali smatrajte da zaustavljanje izraelskog broda u Crvenom moru ugrožava bezbednost ovog ekonomskog plovnog puta“, insistirao je iranski diplomata.  Izvor: IRNA / Tasnim (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.