Iran pozvao na večeru članice Saveta bezbednosti

Izvor: S media, 07.Maj.2010, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran pozvao na večeru članice Saveta bezbednosti

Na večeri organizovanoj sinoć na poziv Irana, u Njujorku su se sastali zvaničnici te zemlje i predstavnici članica Saveta bezbednosti UN, ali taj susret nije doveo do rešenja spora oko iranskog nuklearnog programa.

To je ipak bila prilika da se prvi put od iranske revolucije 1979. godine, sastanu zvaničnici SAD i Irana na višem nivou.

SAD je na susretu predstavljao drugi čovek američke misije u UN Alehandro Volf, a domaćin večere bio je šef iranske dipolomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Manučer Motaki.

Poziv Teherana došao je u trenutku kada je pet stalnih članica Saveta bezbednosti počelo pregovore o novoj, četvrtoj rezoluciji o sankcijama protiv Irana, kako bi sprečili tu zemlju da nastavi da obogaćuje uranijum.

"Mi nismo ovde da bismo pregovarali. Mi smo ovde da bismo otvoreno razmenili ideje. Nije se govorilo o sankcijama", rekao je japanski ambasador u UN Jukio Takasu novinarima posle večere.

"Ono što je važno je da je je većina članica Saveta bezbednosti prisustvovala skupu", dodao je Takasu.

Diplomate su se u rezidenciji iranskog ambasadora na Menhetnu zadržali oko dva sata, a posle večere niko osim japanskog ambasadora nije se obratio medijima.

Agencija AFP prenosi da je večeri prisustvovalo 13 od 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN, jer novinari nisu videli medju diplomatama predstavnike Nigerije i Gabona.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Susret zvaničnika SAD i Irana

Izvor: B92, 07.Maj.2010

Njujork -- Zvaničnici Irana i SAD sastali su se prvi put od iranske revolucije 1979. na večeri organizovanoj u Njujorku... Na večeri organizovanoj sinoć na poziv Irana, sastali su se zvaničnici te zemlje i predstavnici članica Saveta bezbednosti, ali taj susret nije doveo do rešenja spora oko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.