Izvor: B92, 19.Jan.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran odbio predlog o uranijumu

Beč -- Iran je zvanično odbio predlog Zapada da izveze većinu osiromašenog uranijuma od koga bi mogao da napravi nuklearne bojeve glave, navele neimenovane diplomate.

Diplomate su za AP navele da je Iran taj zvanični pisani odgovor uručio 6. januara Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), na sastanku između šefa iranskog pregovaračkog tima Alija Asgara Soltanijeha i predsednika IAEA, Jukiju Amanu.

Iranski zvaničnici su prethodnih meseci koristili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medije da bi kritikovali predloženi plan i ponudili alternative za glavni zahtev međunarodne zajednice.

Taj zahtev se odnosio na to da Teheran izveze 70 odsto svog osiromašenog uranijuma, kako bi bila smanjena njegova količina u samom Iranu i tako ta zemlja bila onemogućena da eventualno njegovim obogaćivanjem napravi nuklearne bojeve glave.

Taj uranijum bi posle godinu dana bio vraćen Teheranu u obliku goriva za njegove reaktore, koji bi tako mogli da prave električnu energiju, ali ne i nuklearno naoružanje.

Iran, inače, tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog programa upravo proizvodnja struje.

U svom odgovoru, prosleđenom IAEA, Iran je ponudio da izvrši razmenu uranijuma samo na sopstvenom tlu i da istovremeno za njega dobije gorivo za svoj istraživački reaktor.

Time bi razmena bila odgođena na najmanje godinu dana, koliko je potrebno da bude napravljeno gorivo za teheranski reaktor, a Iran bi imao dovoljno vremena da poveća zalihe obogaćenog uranijuma do nivoa na kome bi ga još uvek imao dovoljno za nuklearno naoružanje, iako bi izvezao 1.200 kilograma, kako zahteva Zapad.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iran odbio predlog o nuklearnom programu

Izvor: EMportal, 20.Jan.2010, 12:05

Iran odbio predlog svetskih sila da izveze većinu osiromašenog uranijuma od kog bi mogao da napravi nuklearne bojeve glave, navele neimenovane diplomate.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.