Iran odbacuje navode SAD: Nelogične glasine

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran odbacuje navode SAD: Nelogične glasine

Iranska uprava za civilno vazduhoplovstvo odbacuje navode SAD da je ukrajinski avion oboren iranskom raketom, nazivajući ih "nelogičnim glasinama".
Iranska uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je ranije da je "nemoguće da su rakete pogodile ukrajinski avion", kako su naveli američki izvori, javlja Rojters pozivajući se na agenciju ISNA. 

"To su nelogične glasine", saopšteno je iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Teherana. 
Uprava za civilno vazduhoplovstvo ranije je saopštila da Amerikancima neće predati crnu kutiju sa aviona "boing" 737-800, javlja agencija Tasnim.
"Crne kutije nećemo predati Amerikancima ni proizvođaču aviona. Još nije jasno u kojoj će zemlji crne kutije biti predate zbog istrage", rekao je šef Iranske uprave za civilno vazduhoplovstvo Ali Abedzadeh.
Abedzadeh je rekao i da su iranske vlasti pokrenule hitnu istragu o ovom slučaju, navodeći da du ukrajinski stručnjaci dobrodošli da se priključe istrazi.
Iranski zvaničnici su, neposredno nakon pada aviona u kojem je stradalo 179 osoba, saopštili da je nesreća najverovatnije posledica kvara na letelici.
Američki zvaničnici su magazinu "Njuzvik" rekli da je avion najverovatnije oboren protivavionskim projektilom "tor M1".
Sekretar ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost Oleksej Danilov rekao je da tamošnje vlasti smatraju da je obaranje raketom "tor" jedan od potencijalnih uzroka.
Kao drugi uzroci obaranja, navode se sudar sa bespilotnom letelicom ili nekim drugim letećim objektom, tehnički kvar ili teroristički napad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.