Izvor: B92, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran obustavio nuklearni program

Vašington, Teheran, Tel Aviv -- Američke obaveštajne službe objavile su izveštaj u kojem se navodi da je Iran obustavio program nuklearnog oružja 2003.

To protivreči tvrdnjama administracije Džordža Buša da Teheran radi na razvoju nuklearne bombe. Procena Zajednice američkih obaveštajnih službi (NIE) mogla bi da podrije napore SAD da ubedi ostale svetske sile da pristanu na treći paket sankcija Iranu zbog prkošenja zahtevima da obustavi program obogaćivanja uranijuma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U poslednjem izveštaju NIE, koji bi mogao da, kako se ocenjuje, iznenadi prijatelje, ali i protivnike Amerike, zaključuje se: "Ne znamo da li (Iran) trenutno namerava da razvije nuklearno oružje."

Poslednji zaključak NIE u oštrom je kontrastu s obaveštajnim izveštajem od pre dve godine, u kojem se tvrdilo da je Iran "odlučan da razvije nuklearno oružje".

Iran je pozdravio izveštaj američkih obaveštajnih službi, ocenivši da "postaje jasno" da su ambicije Irana "miroljubive".

U novoj proceni se navodi da Iran i dalje radi na razvijanju tehničkih mogućnosti koje bi se mogle iskoristiti za pravljenje nuklearne bombe, kao i da će Teheran verovatno biti u mogućnosti da proizvede potreban obogaćen uranijum za nuklearno oružje u periodu između 2010. i 2015. godine.

Ova promena u proceni obaveštajnih službi dolazi pet godina nakon što je zaključeno da Irak razvija oružja za masovno uništenje, što je utrlo put američkoj invaziji na Irak.

U Iraku nakon toga nikada nije pronađeno oružje za masovno uništenja, a obaveštajne agencije sada s većom opreznošću govore o iranskim nuklearnim ambicijama.

Buš i potpredsednik Dik Čejni u sredu su obavešteni o najnovijem izveštaju, rekli su visoki obaveštajni zvaničnici i dodali da nije bilo političkih uplitanja u nalaze dokumenta.

Iz Pariza je juče saopšteno da velike sile razmišljaju o uvođenju trećih po redu sankcija Iranu u Savetu bezbednosti UN zbog nuklearnog programa, koji u zapadnim zemljama izaziva sumnju da Teheranu treba da posluži za proizvodnju atomske bombe, a ne u civilne svrhe, kako tvrdi Teheran.

Bušov savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli rekao je da "današnji izveštaj NIE donosi neke pozitivne vesti". "On potvrđuje da smo bili u pravu kada smo brinuli o nastojanju Irana da razvije nuklearno oružje", navodi on.

"On nam govori da smo ostvarili napredak u pokušaju da obezbedimo da se to ne desi", rekao je Hedli i dodao da obaveštajni podaci govore da rizik da Iran dobije nuklearno oružje "ostaje veoma ozbiljan problem".

O ključnom nalazu NIE, Hedli je rekao da "odluka Teherana da obustavi svoj nuklearni program sugeriše da je manje odlučan da razvije nuklearno oružje" nego što se ocenjivalo 2005. godine.

Olmert: Neophodne oštrrije sankcije Iranu

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je danas da novi izveštaj američkih obaveštajaca o iranskom nuklearnom programu pokazuje da su potrebne oštrije međunarodne sankcije da bi se osiguralo da Islamska Republika nikad ne razvije nuklearno oružje.

"Razgovarali smo o tom izveštaju s liderima američke administracije. Od suštinske je važnosti nastaviti napore kako bi Iran bio onemogućen da razvija te sposobnosti i mi ćemo nastaviti da to činimo, zajedno s našim prijateljima u SAD", rekao je Olmert novinarima.

Odgovarajući ranije na izveštaj u kome je navedeno da je Teheran zamrznuo razvoj nuklearnog oružja u 2003. godini i da je još uvek zamrznut, uprkos nastavku obogaćivanja uranijuma, izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je da je Iran po svoj prilici obnovio nastojanja da razvije atomsku bombu.

Barak je ocenio da su izveštaji poput ovog najnovijeg "stvorili atmosferu visoke neizvesnosti".

"Čini se da je Iran u 2003. godini zaustavio na određeni period svoj vojni nuklearni program ali, koliko mi znamo, od tada ga je verovatno obnovio", kazao je Barak izraelskom vojnom radiju.

Teheran proteruje kanadskog ambasadora

Iran je odlučio da protera kanadskog ambasadora iz Teherana pošto zvanična Otava u više navrata nije htela da prihvati akreditivna pisma kandidata za mesto iranskog ambasadora u Kanadi, saopštio je kanadski ministar spoljnih poslova Maksim Bernije.

"Kanada žali zbog toga što je iranska vlada naredila našem ambasadoru da napusti Teheran", navodi se u saopštenju šefa kanadske diplomatije.

Bernije je ocenio potez iranskih vlasti "neopravdanim", preneo je Rojters, podsećajući da su kanadsko-iranski odnosi zategnuti od 2003. godine, kad je kanadska fotoreporterka iranskog porekla Zahra Kazemi preminula u zatvoru u Teheranu.

Iranski vrhovni sud je prošle nedelje odlučio da se ponovi suđenje u vezi sa okolnostima koje su dovele do smrti Kazemijeve.

"Savet bezbednosti simbol nepravde"

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad nazvao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija "simbolom nepravde".

"U ovom savetu pojedine države-članice uživaju specijalne privilegije pošto istovremeno optužuju i time preuzimaju ulogu tužioca i izriču presude poput sudija, a za sve to vreme uživaju pun imunitet", ocenio je Ahmadinedžad na međunarodnom skupu sudija u Teheranu.

"Vladajući sistem u Savetu bezbednosti UN je simbol nepravde, čiji efekti pogađaju ceo svet", istakao je iranski predsednik.

Ahmadinedžad je nekoliko puta u prošlosti tražio reformu Saveta bezbednosti, tvrdeći da ne postoji nijedno međunarodno telo koje bi moglo da parira tom telu svetske organizacije, podsetila je agencija DPA.

"Svetski kriminalci danas nastavljaju sa svojim zločinima, bez straha da će biti kažnjeni", rekao je Ahmadinedžad, misleći pri tom, kako je primetila nemačka agencija, na SAD, Britaniju i, odnedavno, na Francusku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.