Izvor: B92, 23.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran ne odustaje uprkos pretnjama

Teheran -- Iran neće odustati od obogaćivanja uranijuma uprkos zahtevu Ujedinjenih nacija i pretnji da će mu biti uvedene sankcije.

"Obogaćivanje uranijuma, kao i istraživanja i razvoj aktivnosti u nuklearnoj oblasti su nepovratni", rekao portparol šefa diplomatije Hamid Reza-Asefi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju trebalo bi da do 28. aprila podnese izveštaj o tome da li Iran ispunjava obaveze prema UN, odnosno da li je prekinut program obogaćivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uranijuma za koji zapadne zemlje tvrde da služi razvoju nuklearnog oružja.

Iran, s druge strane, uporno tvrdi da je njegov program obogaćivanja uranijuma namenjen isključivo u civilne svrhe.

Asefi je kazao da ako izveštaj bude sadržao stručne ocene, onda nema razloga za zabrinutost. "Ipak, ako izveštaj izađe iz svojih okvira i izvrši pritisak na Iran ili sadrži pretnje, naravno da Iran neće odustati od svojih prava i u potpunosti je spreman na sve moguće posledice", rekao je iranski zvaničnik.

Teheran tvrdi da u procesu obogaćivanja uranijuma ne koristi P-2 centrifuge koje brže obogaćuju uranijum od postojećeg P-1 centrifuge. "Do sada nikada nismo koristili centrifuge P-2, već samo mašine P-1. O tome smo i obavestili Međunarodnu agenciju za atomsku energiju", kazao je Asefi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.