Iran lansirao raketu velikog radijusa dejstva

Izvor: Vostok.rs, 31.Dec.2011, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran lansirao raketu velikog radijusa dejstva

31.12.2011. -

Iranska vojska je u subotu održala ispitivanja rakete velikog radijusa dejstva, javlja agencija Rojter pozivajući se na iransku agenciju Fars. Nema detaljnijih informacija o lansiranju rakete.

Ispitivanja su održana za vreme vežbanja iranske mornarice u Persijskom zalivu. Vežbanja „Vilajet 90" („Prevlast 90") počela su 24. decembra i trajaće deset dana. Zona manevara je oko dve hiljade kvadratnih kilometara u međunarodnim vodama, od Hormuškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << moreuza do Omanskog zaliva, prenosi RIA Novosti.

U četvrtak je mornarica Irana, koja organizuje vežbanja kod južne obale zemlje, u blizini svoje grupacije otkrila američki nosač aviona. Do eskalacije situacije oko manevara je došlo posle izjava iranskih vlasti o mogućem zatvaranju Hormuškog moreuza, koji je najvažniji morski put za izvoz nafte i gasa iz Persijskog zaliva.

Član iranske parlamentarne komisije za pitanja nacionalne bezbednosti Parviz Sarvari je početkom decembra rekao da će se tokom vežbanja u Hormuškom zalivu uvežbavati mere za njegovo zatvaranje. Ova izjava je izazvala rast cena nafte na svetskim tržištima. Ali je zatim portparol iranskog Miistarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast rekao da Teheran neće zatvarati moreuz za vreme vežbanja.

U utorak je prvi potpredsednik Irana Mohamad Reza Rahimi rekao da će Iran zatvoriti moreuz ako zapadne zemlje uvedu sankcije za izvoz nafte iz Islamske republike. Istovremeno je komandant iranske mornarice kontra-admiral Habibolah Sajari istakao da su vojnici u stanju da zatvore kanal, ali ovu odluku može odobriti samo najviše rukovodstvo Islamske Republike.

Komanda Pete flote mornarice SAD, koja je bazirana u Bahreinu, obećala je da neće dozvoliti bilo kakve prepreke za plovidbu Hormuškim moreuzom.

Hormuški moreuz se nalazi u Persijskom zalivu, to je glavna morska saobraćajnica za izvoz nafte i gasa iz regiona, između ostalog u SAD. Spaja Omanski zaliv na jugoistoku sa Persijskim zalivom na jugozapadu. Severnu obalu kontroliše Islamska Republika, a južnu Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman, saveznici SAD.

Izvor: Golos Rossii, foto: arhiv

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.