Iran: još jedan korak ka osvajanju kosmosa

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: još jedan korak ka osvajanju kosmosa

14.06.2013. -

Iran je napravio još jedan korak na putu da postane kosmička država. Vlati Islamske republike su izjavile da je otvoren prvi nacionalni Centar kosmičkog monitoringa. Prema rečima ministra odbrane Irana generala Ahmeda Vahidija, zadatak centra je da obezbedi bezbednost iranskih kosmičkih stanica i da kontroliše druge iranske kosmičke objekte, posebno satelite.

Drugim rečima, Iran je završio još jednu etapu formiranja infrastrukture na zemlji, a koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << potrebna za sveobuhvatnu kosmičku delatnost. Ekspert ruskog Centra za politička istraživanja Pavel Luzin je rekao:

- O kosmičkim ambicijama Irana smo saznali pre pet godina, kada je rukovodstvo zemlje pokušalo da lansira vlastiti veštački satelit Zemlje i kosmičke aparate sa živim organizmima na orbitu. Logično je da je za uspešnu kosmičku delatnost potreban napredni centar za upravljanje. Najosetljiviji stadijum leta bilo kog satelita je njegovo odvajanje od nosača i lansiranje na orbitu. Prvenstveno taj zadatak treba da rešava novi Centar za monitoring.

Iran, takođe, planira da postavi na orbiti vlastite satelite za monitoring prirodnih katastrofa. Prema rečima generala Ahmeda Vahidija, informacije koje Centar bude dobijao, biće dostupne i drugim zemljama. Kojim zemljama, konkretno, general nije rekao. Istovremeno, se pojavljuje optimizam, jer se Iran pridržava prozračnosti u razvoju nacionalne kosmičke delatnosti. Pre nekoliko meseci je sav svet video kako je Iran lansirao majmuna u kosmos, rekao je Pavel Luzin, i dodao:

- Neće me iznenaditi, ako se na lansiranje rakete za izvođenje na orbitu novih iranskih satelita pozovu i novinari iz prijateljskih zemalja. Drugo je pitanje to što je bilo koja kosmička raketa tehnologija dvostruke namene. Ona se može modernizovati u balističku raketu velikog dometa prečnika 5,5 hiljada kilometara. Znači, nacionalni kosmički program, uključujući i iranski, omogućava stvaranje vojnog potencijala armije te zemlje.

Međutim, oponenti Irana ne poseduju činjenice vojne namene njegovog kosmičkog programa. Ali, kosmičke ambicije Irana su očigledne svima. I glavna ambicija je – slanje čoveka u kosmos.

U najskorije vreme će, prvi put u istoriji, etnički Iranac stići u kosmos. To bi trebao da bude profesor vojnog univerziteta u Oslu, Šahram Arjafar, koji će pod norveškom zastavom biti na spisku kosmičkih turista. U Teheranu, istovremeno, ne gube nadu da će svet uskoro čuti i za prvog kosmonauta pod iranskom zastavom. Ne za turistu, nego za profesionalca.

Ivan Zaharov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.