Iran je u nevreme ispekao „žuti kolač“

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran je u nevreme ispekao „žuti kolač“

06.12.2010. -

Iran je objavio da je samostalno dobio prvu partiju uranovog koncentrata u prahu, koji je potreban za proizvodnju obogaćenog urana, takozvani žuti kolač je proizveden u preduzeću za proizvodnju u Isfahanu. Ovo je saopštio predsednik Organizacije za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi na nacionalnoj televiziji.

Ova izjava Teherana objavljena je uoči dijaloga, koji se nastavlja nakon 15-mesečnog prekida, između Irana i „šestorke" (5 stalnih članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Saveta bezbednosti OUN i Nemačka). Pregovori treba da započnu u ponedeljak u Ženevi „Šestorka" od 2003. godine zajedno s IAEA pokušava da izdejstvuje od Irana prestanak radova na bogaćenju urana, koji može da predstavlja pretnju režimu neširenja nuklearnog naroužanja. SAD i niz drugih zemalja optužuju Teheran za izradu nuklearnog oružja pod maskom programa mirnog atoma. Teheran odbacuje sve optužbe izjavljujući da je njegov nuklearni program usmeren isključivo na zadovoljenje potreba zemlje za električnom energijom. Dan pre Salehijeve izjave iranski pregovarač Said Džalili, sekretar Najvišeg saveta za nacionalnu bezbednost zemlje je izjavio: „Teheran pedstojeće pegovore posmatra kao korak za dalju međusobnu pomoć i saradnju. Ali Iran ni u kom slučaju nema nameru da razmatra svoje pravo na realizaciju nuklearnog programa, za koji je predviđen koncentrat urana." Izjavu o još jednom u nizu uspeha ovog programa, koji izaziva uznemirenost u svetu, Iran je dao u nevreme. Tako smatra stariji naučni saradnik Instituta za poznavanje Istoka RAN Bogis Dolgov:

Čini mi se da izjava iranske strane na izvestan način predstavlja pritisak na predstavnike „šestorke". Sa strane Irana, to je pokušaj da unapred odredi neki plan, ili, rekao bih, izvestan „mozaik" predstojećih pregovora. Premda, s druge strane, Iran izjavljuje da je spreman da sarađuje s IAEA, sa SAD u pronalaženju izvesnih kompromisnih rešenja. Ipak, čini mi se da demarš Irana neće imati pozitivan uticaj na dalje pregovore. On će najverovatnije dovesti čak do oštrijih odluka „šestorke".

Drugi stručnjaci, koji takođe pozitivno ocenjuju inicijativu Irana da obnovi pregovore s međunarodnim posrednicima, ipak ne gaje veliki optimizam zbog predstojećeg susreta, pošto ne očekuju od njega bilo kakav konkretan rezultat. Niko nema iluzija, postoji strogo pragmatičan pristup – treba obnoviti dijalog i izvesti pregovore iz ćorsokaka. Treba uložiti zajedničke napore za to da prvi sastanak nakon prekida ne bude i poslednji, ističu stručnjaci, između ostalog.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/ Truthout.org /cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Iranu zakazan nov sastanak

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 13:11

Ženeva -- Iran i šest svetskih sila, koje pokušavaju da ubede Teheran da odustane od nuklearnog programa, sastaće se ponovo u januaru u Istanbulu... Tako je dolučeno drugog dana sastanka šest svetskih sila i Irana u Ženevi...Kako prenosi Rojters, neimenovani diplomata iz Evropske unije je potvrdio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.