Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iran je najveća opasnost za SAD"

Vašington -- Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs izjavila je da Iran nije pretnja samo zbog svoje navodne namere da izgradi nuklearnu bombu.

Ona je objasnila da će SAD i njihovi saveznici preduzeti "niz mera" ako Teheran ne promeni svoje stavove. "Bez sumnje, za našu zemlju najveću opasnost predstavlja Iran", rekla je u utorak Kondoliza Rajs pred Senatom.

Ona je ponovila tvrdnje da je Iran umešan u dešavanja u Iraku i da finansira terorizam u Libanu i na palestinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teritorijama, i takođe opužila iranske vlasti za represiju nad sopstvenim narodom. "Imamo niz sredstava na raspolaganju, uključujući zaoštravanje situacije između iranskog naroda i režima koji ga ne predstavlja", rekla je Rajsova. Prema njenim rečima, ta sredstva mogla bi da uključe dodatne mere u Savetu bezbednosti UN-a "kako bi se dalje izolovala iranska vlada".

Međunarodne kazne, međutim, SAD neće tražiti kao prvu mogućnost, rekla je Rajsova. Rusija i Kina, saveznici Irana sa pravom veta u Savetu bezbednosti, rekli su da se protive kažnjavanju Irana.

Rajsova pred Senatom nije govorila o mogućnosti američkog ili međunarodnog napada na Iran. Administracija američkog predsednika Džordza Buša kaže da ta mogućnost postoji u teoriji, ali da SAD, za sada, traže samo diplomatska rešenja.

Postignut dogovor o deklaraciji o Iranu

Pet stalnih članica Saveta bezbedosti UN postiglo je dogovor o tekstu deklaracije kojom će se od Irana zahtevati suspenzija obogaćivanja uranijuma.

"Postigli smo dogovor o tekstu, predložićemo ga našim kolegama u Savetu, odmah ćemo imati konsultacije... i nadamo se da će tekst biti usvojen kao deklaracija predsedništva Saveta", rekao je novinarima britanski ambasador u UN Emir Džons Pari.

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine sastaju se kasnije sa kolegama ostalih 10 članica SB UN kako bi usvojili deklaraciju samo nekoliko sati uoči sastanka zvaničnika pet stalnih članica SB UN i Nemačke u Berlinu.

"Suština teksta je ista. To je da potpuno podržavamo rad Agencije (IAEA), da Savet jasno izražava zabrinutost i poručuje Iranu da se mora povinovati željama Borda guvernera" IAEA, precizirao je Pari.

Savet bezbednosti će, prema njegovim rečima, tražiti nov izveštaj IAEA o Iranu za mesec dana, umesto za 14 kako je to prvobitno bilo formulisano.

Rusija i Kina protive se sankcijama. One žele deklaraciju kojom će se objasniti da IAEA, ne Savet bezbednosti UN, mora da preuzme vodjstvo u suočavanju sa Iranom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.