Izvor: B92, 18.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran ima još vremena za diplomatiju

Njujork -- Kondoliza Rajs je pozvala UN da budu oštre prema Iranu zbog nuklearnog programa, ali dodala da ima vremena i za diplomatiju.

"Kada se iscrpe diplomatska sredstva, moraće da se umeša Savet bezbednosti", rekla Rajsova na Generalnoj skupštini UN. Ona je uputila apel i Teheranu da nastavi pregovore sa evropskim zemljama, prekinute prošlog meseca, ili da se suoči sa intervencijom Saveta bezbedosti.

"UN moraju da budu u moguićnosti da izađu u susret velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izazovima kao što su terorizam i širenje nuklearlnog naoružanja, posebno u zemljama poput Irana, koje prete da ugroze globalni dogovor o neširenju takvog oružja", rekla je Rajsova.

Evropska trojka - Nemačka, Francuska i Velika Britanija - koja je pregovarala sa Iranom, ponudila je Teheranu paket ekonomskih i političkih olakšica, ako obustavi konverziju uranijuma.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad rekao je obraćajući se Generalnoj skupštini UN, da njegova zemlja ima pravo da obogaćuje uranijum, i optužio SAD da krše globalni dogovor o nuklearnom naoružanju.

SAD i evropski zvaničnici trebalo bi da sledeće nedelje zatraže od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da prijave iranski nuklearni program Savetu bezbednosti, koji bi mogao toj zemlji da uvede sankcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.