Iran i Rusija za vojnu kampanju u Idlibu, Turska za primirje

Izvor: RTS, 07.Sep.2018, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran i Rusija za vojnu kampanju u Idlibu, Turska za primirje

Iran i Rusija podržali su vojnu kampanju radi zauzimanja sirijske enklave Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, dok se Turska založila za prekid vatre.
Sjedinjene Američke Države, sa druge strane, upozoravaju da se ne napada Idlib. Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli rekla je na Savetu bezbednosti UN da će "posledice biti pogubne".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U Teheranu je održan trilateralan sastanak lidera Irana, Rusije i Turske sa ciljem da se izvrši pritisak na pobunjeničke snage u Idlibu među kojima je i oko 10.000 dzihadista i boraca bliskih Al Kaidi.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na primirje u Idlibu, prenosi AP.
"Idlib nije važan samo za budućnost Sirije, važan je i za našu nacionalnu bezbednost i budućnost regiona. Svaki napad na Idlib bi rezultirao katastrofom. Ne želimo krvoproliće u Idlibu", rekao je Erdogan.
Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na "totalno uništenje terorista u Siriji", ali je ostavio mogućnost primirja.
Rohani se takođe založio za "čišćenje regiona Idliba od terorista" ali je istakao i potrebu da se zaštite civili.
Putin je rekao da bi primirje bilo dobro, ali da Moskva ne veruje da će potrajati.
Iran, Rusija i Turska imaju rivalske interese u Siriji, ali se sve tri strane suočavaju sa sankcijama SAD pod administracijom predsednika Donalda Trampa, napominje AP.
Iran i Rusija podržavaju vladu u Damasku, dok Turska podržava neke pobunjeničke grupe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUTIN SA IRANOM KREĆE U TOTALNO UNIŠTENJE TERORISTA: Ruski plan da džihadiste pretvore u prah i pepeo je spreman, ali Amerika im preti: Ako krenete POSLEDICE ĆE BITI POGUBNE!

Izvor: Kurir, 07.Sep.2018

Iran i Rusija podržali su danas vojnu kampanju radi zauzimanja sirijske enklave Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, dok se Turska založila za prekid vatre.

Nastavak na Kurir...

Konašenkov: U Idlibu održan sastanak terorista sa učešćem „Belih šlemova“

Izvor: Vostok.rs, 08.Sep.2018, 13:17

Sastanak vođa terorističkih grupa uz učešće „Belih šlemova“ održan je u Idlibu, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.. "Na osnovu nepobitnih informacija koje su na raspolaganju Ministarstvu odbrane, 7. septembra u gradu Idlib u terorističkom komandnom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.