Iran i MAGATE će se ponovo sastati u ponedeljak

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2012, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran i MAGATE će se ponovo sastati u ponedeljak

17.05.2012. -

Dogovorom o novom sastanku 21. maja završeni su u utorak u Beču dvodnevni pregovori Irana sa MAGATE. Po izjavama strana, diskusije su protekle u dobronamernoj atmosferi, obavljena je „dobra razmena mišljenja". Agencija želi da dobije dokaze da iranski nuklearni program nema eventualni vojni vektor, kako bi uklonila sumnje u njegov civilni karakter. Dijalog Irana sa MAGATE odrediće raspoloženje bagdadskog sastanka sa šestorkom (pet stalnih članova SB i Nemačka) >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji je zakazan za 23. maj. Od strane MAGATE je saopšteno da će razmatranje puštanja inspektora na vojnu bazu Parčin biti prioritet bečke runde. Prema referatima agenicje, tamo stoji gigantska cilindrična komora gde se navodno ispitivao neutronski detonator – komponenta nuklearne bombe. Ni jedna od strana nije precizirala da li je Iran dao dozvolu da se pregleda vojna baza, što je agencija tražila i tokom prethodnih rundi u januaru i februaru. Ali problem sa Parčinom će se razrešiti, smatra ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Aždar Kurtov.

Ne mislim da će Iranci biti previše tvrdoglavi. Oni će se dogovoriti najverovatnije da treba da budu sasvim transparentni uslovi inspekcija i da ljudi koji posete ovaj objekat treba zaista da budu predstavnici MAGATE ili neke druge civilne strukture ne vezane za specijalne službe neke države.

Korak u susret bi moglo da bude, na primer, ublažavanje sankcija od strane EU. Zato što odnosi Irana sa MAGATE u mnogome se određuju njegovim složenim odnosima za Zapadom u celini. Mada nećemo zaboraviti ni na još jednu prepreku: pristrasno raspoloženje aktualnog šefa MAGATE, govori direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Kada bi rukovodstvo MAGATE bilo objektivnije, kao za vreme al Baradeja, bilo bi lakše rešiti iranski nuklearni problem. Aktualno rukovodstvo koje predstavlja Jukija Amano veoma je ispolitizovano. Veoma je teško postići progres.

Stranama je potreban dug put kako bi postigle konsenzus, slaže se orijentalista Boris Dolgov.

Pregovori MAGATE sa Iranom su važan događaj. Ali meni se čini da ne treba očekivati konkretne rezultate, tim pre sudbonosne. Ipak ovaj sastanak je pozitivni korak. Ali ne smatram da će on dovesti do skorih rezultata.

Dok su strane plodotvorno razmenile mišljenja u Beču, u Teheranu je bio obešen 24-godišnji „agent Mosada". Optužili su ga za ubistvo lokalnog nuklearnog fizičara 2010. godine. Eksperti smatraju da takva podudarnost nije slučajna. Iran upućuje zloslutnu simboličnu poruku onim silama i zemljama koje pokušavaju da zadrže razvoj njegovog nuklearnog programa.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.