Iran demantovao da je oteo Nobelovu nagradu

Izvor: RTS, 27.Nov.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran demantovao da je oteo Nobelovu nagradu

Iran demantovao tvrdnje Norveške da su iranske vlasti oduzele Nobelovu nagradu za mir Širin Ebadi. Iz sefa Ebadijeve u banci konfiskovane medalja i diploma.

Teheran je demantovao tvrdnje Norveške da su iranske vlasti oduzele Nobelovu nagradu za mir Širin Ebadi, navedeno je u saopštenju portparola ministarstva spoljnih poslova Ramina Mehmanparasta.

"Iznenađeni smo tendencioznim i prenagljenim stavom koji su zauzele norveške vlasti, ignorišući zakone i pravila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja svi poštuju", prenela je izjavu portparola iranska novinska agencija "Mehr".

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da su Ebadijevoj iz banke uzete medalja i diploma, zajedno sa njenim drugim ličnim stvarima, prenela je agencija Rojters.

Na sajtu norveškog ministarstva navedeno je i da je Ebadijev suprug nedavno uhapšen u Teheranu i pretučen. Na te optužbe u današnjem iranskom saopštenju nije ništa rečeno.

Suprug Ebadijeve više ne dobija penziju, a zamrznut mu je i račun u banci, navedeno je na Internet sajtu norveškog ministarstva.

Norveška je i ranije izražavala zabrinutost zbog postupanja iranskih vlasti prema Ebadijevoj, čija je advokatska kancelarija prošle godine zatvorena, posle upada policije i konfiskovanja računara i dokumentacije.

Državna sekretarka u norveškom Ministarstvu spoljnih poslova Gri Larsen sastala se u sredu popodne sa iranskim otpravnikom poslova i uručila mu protestno pismo zbog oduzimanja nagrade Ebadijevoj.

Ebadijeva je 2003. godine dobila Nobelovu nagradu zbog višegodišnje borbe za prava iranskih političkih aktivista, verskih i etničkih manjina, žena i dece.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.