Izvor: B92, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iran daleko od bombe"

Njujork -- Muhamed El Baradej kaže da će ratoborna retorika prema Iranu samo učvrstiti odlučnost te zemlje da nastavi razvoj nuklearne tehnologije.

Upozorenje šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usledilo je samo tri dana nakon što su SAD, unilateralno, pooštrile sankcije protiv Irana, pre svega protiv elitne Revolucionarne garde, koja je novim merama Vasingtona praktično stavljena van zakona.

"Plašim se da ćemo upasti u ambis ukoliko obe strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastave sa eskalacijom", rekao je El Baradej televizijskoj mreži Si-En-En.

Prvi čovek IAEA je, takođe, pozvao najžešće kritičare vlade u Teheranu da prestanu da "okreću priču u svoju korist i naglašavaju značaj problema", jer bi se razvoj situacije mogao pokazati izuzetno značajnim u globalnim razmerama.

El Baradej je još jednom istakao da je Iran "godinama udaljen" od tehnologije potrebne za izradu nuklearnog naoružanja i naglasio da "nema nikakvih dokaza da ta država zaista pokušava da izradi atomsku bombu".

"Nisam dobio informacije da postoji aktivan program razvoja nuklearnog naoružanja", ekao je El Baradej.

Govoreći o načinima da se smanje tenzije između Irana i SAD, šef IAEA je pozvao obe strane da se uključe u pregovore, navodeći da model kojim je rešena severnokorejska nuklearna kriza predstavlja odličnu polaznu tačku.

SAD su pojačale poslednjih nedelja verbalne napade na vlasti u Teheranu, optužujući ih za čitav niz "sumnjivih" dela, uključujući razvoj atomskog naoružanja i pomoć brojnim antiameričkim snagama u regionu.

Uprkos glasnim nastupima, Vašington za sada nema saveznike za novu vojnu akciju, pre svega jer su se takvom razvoju događaja oštro suprotstavile Rusije Evropska unija, tvrdeći da treba dati šansu diplomatiji i da SAD, pre početka novog rata, treba da pribave čvrste dokaze o navodnim iranskim namerama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.