Iran: SAD falsifikuju dokumenta o nuklearnom programu

Izvor: Blic, Beta, 04.Sep.2009, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: SAD falsifikuju dokumenta o nuklearnom programu

Iran je danas optužio SAD da koriste "falsifikovana dokumenta" i traže izgovor kako bi izgradile slučaj protiv Teherana u vezi sa nuklearnim programom te zemlje.



Glavni izvestilac Irana pri nuklearnoj agenciji UN u Beču ocenio je u pismu da su navodi Vašingtona protiv Irana "falsikikovani, neosnovani i pogrešni".

Dokument na osam strana, u koji je uvid imala agencija Asošijeted pres (AP), upućen je danas predsedniku Međunarodne agencije za atomsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << energiju (IAEA) Mohamedu el Baradeju.

Bord IAEA treba sledeće nedelje da razmatra nuklearni program Irana.

Iran insistira da svoje nuklearne programe koristi isključivo u miroljubive svrhe, za proizvodnju električne energije.

SAD optužuju Iran da pokušava da napravi atomsku bombu.

Bilt: Iran rizikuje konfrontaciju sa EU

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt upozorio je danas Irance da je Evropa, ako bude bilo potrebno, spremna na "konfrontaciju" s Iranom oko nuklearnih pitanja.

"Ako su spremni da razgovaraju sa nama i mi smo za to spremni. Ali ako odluče da idu u konfrontaciju biće konfrontacije", rekao je Bilt novinarima na margini sastanka ministara spoljnih poslova EU u Stokholmu. Nemački državni sekretar za evropska pitanja Ginter Gloser rekao je da EU ne želi da uvede sankcije Iranu ali da ne sme da bude trke u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku. Gloser je rekao da EU samo može da pozove Iran da prihvati pruženu ruku i naglasio da njegova zemlja i dalje sa zabrinutošću gleda na pravac u kome ide Iran, gde, kako je rekao, ljude privode zbog korišćenja slobode izražavanja.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner se zapitao da li je svrsishodno nastavljanje u nedogled pregovora s Iranom o nuklearnim pitanjima.

"Mi već tri godine pregovaramo s Iranom i time se nije baš ništa postiglo. A mi i dalje nastavljamo da pregovaramo", rekao je Kušner.

Teheran je saopštio da je pripremio predloge za velike sile - SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Britaniju i Nemačku - za obnovu pregovora o svom nuklearnom programu.

Zapadne sile sumnjaju da Iran sprovodi tajni nuklearni program u vojne svrhe što Teheran odbacije tvrdeći da ima pravo da razvija mirnodopski nuklearni program za proizvodnju energije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.