Izvor: B92, 31.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Novinari osuđeni na smrt

Teheran -- Dva kurdska novinara u Iranu osuđena na smrt pod optužbom za "oružanu borbu protiv poretka".

"Adnan Hasanpur i Abdulvahid Hiva Botimar osuđeni su na smrt, ali imaju 20 dana da se žale na tu presudu", izjavio je portparol suda Alireza Džamšidi. Predstavnici suda navode da su se novinari "latili oružja kako bi oborili sistem", ali nisu navedeni detalji slučaja.

Prema iranskim zakonima, presuda će biti izvršena ako Vrhovni sud odbaci žalbu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Organizacija Reporteri bez granica osudila je presudu protiv Hasanpura i Botimara kao "nečuvenu i sramotnu".

"Revolucionarni sud u istočnom iranskom gradu Marivanu osudio je Hasanpura i botimara na smrt 16. jula", saopštili su Reporteri bez granica, dodajući da su njih dvojica pisali za kurdski časopis Horizonti do zabrane tog lista 2005.

Prema oceni Reportera bez granica, presuda pokazuje "koliko malo Iran mari za međunarodno humanitarno pravo" i u kojoj meri je "spreman da koristi sva sredstva kako bi ućutkao najistaknutije novinare i borce za ljudska prava".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.