Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Naš odgovor je pozitivan

Vašington -- Iran je pozitivnim ocenio svoj odgovor na ponudu svetskih sila da prekine sa nuklearnim programom, dok su SAD ocenile negativnim.

"Iran je dao odgovor na ponudu sa pozitivnim stavom i do datuma do kada je saopštio da će odgovoriti. Razmotrili smo celokupunu ponudu sa ciljem da se reše sva pitanja", rekao je glavni pregovarač Irana Ali Laridžani agenciji Irna. SAD i Nemačka međutim nezadovoljne su odgovorom Teherana.

Laridžani je ponovio poziv Irana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na "ozbiljne pregovore" sa Zapadom.

SAD i Nemačka, dve od šest zemalja koje su ponudile Iranu ekonomske i druge olakšice ako prekine nuklearni program, izrazile su nezadovoljstvo odgovorom Teherana. Zapad strahuje da bi Iran svoj nuklearni program mogao da iskoristi za pravljenje atomskog oružja.

Odgovor Irana nije obelodanjen, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel da nisu zadovoljni: "Ono što smo očekivali nije pomenuto, pre svega 'Prekinućemo obogaćivanje uranijuma i doćićemo za pregovarački sto'."

Iran je saopštio da ima prava da obogaćuje uranijum na osnovu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Zapad tvrdi da to pravo važi samo ako se ispostavi da je atomski program mirnodopske prirode. "Ozbiljno smo i pošteno odgovorili na ove ponude, uključujući prava i odgovornosti u okviru Sporazuma", rekao je Laridžani. "Pored toga, kada je reč o dugoročnoj tehnološkoj saradnji i bezbednosti snabdevanja Evrope energentima, Iran je dao pozitivan i logičan odgovor", dodao je on.

Iranski zvaničnik je rekao i da Teheran ima u vidu regionalnu bezbednost za koju je međunarodna zajednica zainteresovana. "Iran ima u vidu osetljivu situaciju u regionu i spreman je da doprinese uspostavljanju trajnog mira", rekao je Laridžani ne objasnivši.

Savet bezbednosti UN dao je rok Iranu da do 31. avgusta prekine sa nuklearnim programom ili će mu biti uvedene sankcije.

SAD: Iran odbio zahtev SB UN

SAD saopštile da odgovor Teherana na ponudu svetskih sila ne ispunjava glavni zahtev, da obustavi obogaćivanje uranijuma. Potparol Stejt departmenta je izjavio da će se SAD konsultovati sa Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija o daljim koracima i da će razmotriti predlog Irana. "Odgovor, međutim, nije ispunio zahteve za potpunu i proverljivu suspenziju svih aktivnosti u obogaćivanju uranijuma", rekao je Gonzalo Galjegos.

Iran je juče dao formalan odgovor na paket-ponudu vodećih svetskih sila i saopštio je da se u odgovoru nalaze ideje koje će omogućiti nastavak pregovora sa Zapadom. Teheran, međutim, nije pružio nikakav signal da će pristati na glavni zahtev UN da do 31. avgusta prekine obogaćivanje uranijuma.

Administracija SAD upozorila je Iran da će tražiti uvođenje sankcija ako ne prekine s nuklearnim aktvnostima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.