Izvor: B92, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Mornari ušli u iranske vode

Teheran -- Iranska vojska saopštila da je 15 zarobljenih britanskih vojnika priznalo da su ilegalno ušli u teritorijalne vode Irana.

Teheran je optužio Veliku Britaniju za "otvorenu agresiju". Iran je izneo te oštre osude, pošto je Britanija zatražila oslobađanje i povratak mornara i negirala da su oni zalutali u iranske vode u potrazi za krijumčarima kod iračke obale u Persijskom zalivu.

Osam pripadnika Kraljevske mornarice i sedam marinaca saslušano je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Teheranu, kada su, kako je rekao visoki vojni zvaničnik, general Reza Afšar, "priznali da su ilegalno ušli u vode Irana".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ulazak britanskih marinaca u teritorijalne vode Irana "sumnjiv čin" i "otvorena agresija", i oštro osudilo tu akciju kao "kršenje međunarodnog prava".

Pripadnike britanske mornarice, među kojima ima i žena, presreli su juče iranski brodovi, neposredno pošto su oni završili pretres jednog trgovačkog broda u blizini ušća Šat al-Araba u Persijski zaliv, a zatim ih opkolili i uz pretnju oružjem i sproveli na teritoriju Irana.

Britanija je juče saopštila da će tretirati taj incident kao grešku, a ne kao provokaciju, i od iranskog ambasadora u Londonu, koji je odmah pozvan u britansko Ministarstvo spoljnih poslova, zatražila hitno oslobađanje svojih vojnika.

Evropska unija takođe je zatražila hitno oslobađanje zarobljenih mornara.

Britanska mornarica prema rezoluciji UN o Iraku, zadužena je za nadziranje bezbednosti u iračkim vodama, a Ministarstvo odbrane te zemlje saopštilo je prethodno da je "sasvim jasno" da su se mornari nalazili u vodama Iraka kada su zarobljeni.

U junu 2004. godine, Iran je zarobio šest britanskih marinaca i dva mornara u istoj oblasti u Persijskom zalivu.

Na iranskoj televiziji tada je prikazan snimak na kojem su zarobljeni britanski mornari, sa povezima preko očiju, priznali da su ilegalno ušli u iranske vode, ali su, posle tri dana, pušteni na slobodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.