Izvor: Blic, 18.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak za bezuslovnu inspekciju UN

Irak za bezuslovnu inspekciju UN

NJUJORK (Rojters) - Irački predsednik Sadam Husein je pod pritiskom međunarodne zajednice i pretnjom vojne intervencije SAD pristao na bezuslovan povratak inspektora UN za kontrolu naoružanja. Zamenik iračkog premijera Tarik Aziz izjavio je da je Irak, prihvatanjem da bude obnovljena inspekcija za kontrolu naoružanja, oduzeo SAD izgovor za rat.

'Amerikanci su bili su šokirani tom hrabrom odlukom i počeli su da govore o taktici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Potpuno smo spremni da sarađujemo sa UN', izjavio je Aziz. Bela kuća je sa skepsom reagovala na zaokret politike zvaničnog Bagdada, koji je do sada u više navrata ponovio da ni pod kojim uslovima neće dozvoli povratak inspektora. Bela kuća smatra da je u pitanju taktički potez koji će ubrzo biti razotkriven, dok na svetskoj političkoj sceni sve više na značaju dobija pitanje da li je sada neophodna rezolucija UN kojom bi Iraku bio dat vremenski rok za razoružanje.

Predsednik SAD Džordž Buš je pozvao na promenu režima u Iraku, a američki zvaničnici ne isključuju vojnu intervenciju čak i ako se nastavi misija UN. Sličan stav iznela je i britanska vlada.

Pol O’Nil američki ministar finansija izjavio je da SAD mogu da podnesu cenu rata sa Irakom, jer preliminarna istraživanja pokazuju da bi on koštao do 200 milijardi dolara, što ne bi predstavljalo problem za američku privredu. Generalni sekretar NATO Džordž Robertson pozdravio je odluku Bagdada da dozvoli povratak kontrolora UN, ali je naglasio da su važnija dela iračkog predsednika Sadama Huseina nego njegove reči. Odluku Iraka pozdravili su i Rusija i Nemačka.

Izraelski ministar inostranih poslova Šimon Peres ocenio je da najnovija odluka Iraka verovatno neće preduprediti američku intervenciju protiv Bagdada.

Bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela kritikovao je juče SAD zbog skeptičkog reagovanja na iračku spremnost da bezuslovno dozvoli inspektorima Ujedinjenih nacija da se vrate u Irak.

'Ko daje za pravo američkom predsedniku Džordžu Bušu da tvrdi kako iračka spremnost nije iskrena,' rekao je Mandela u razgovoru sa novinarima u Johanesburgu. Odluka o ratu ili miru u rukama Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti UN koji je juče razmatrao iračku ponudu za bezuslovni povratak inspektora UN za kontrolu naoružanja, donosi i globalnu odluku o ratu i miru.

SAD, bez obzira na promenu stava Bagdada, zahtevaju donošenje nove rezolucije o Iraku. Rezolucija Saveta bezbednosti stupa na snagu ukoliko je za nju glasalo najmanje devet od njegovih 15 članica, pod uslovom da nijedna nije uložila veto.

Savet ima pet stalnih članica sa pravom veta: SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina. Ostalih 10 članica se bira u skladu sa regionom, po pet svake godine i njihov mandat u Savetu traje dve godine.

Deset privremenih članica su trenutno Bugarska, Kamerun, Kolumbija, Gvineja, Irska, Mauricijus, Meksiko, Norveška, Singapur i Sirija.

Ukoliko je usvojena pod sedmim poglavljem povelje UN, odluka SB je obavezna za sve članice UN. Nepoštovanje takve odluke može da uslovi i kaznene mere, kao što su sankcije ili vojna intrevencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.