Irak vraća istom merom: Amerikanci da napuste zemlju

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2017, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak vraća istom merom: Amerikanci da napuste zemlju

Šiitski sveštenik Maktada al-Sadr izjavio je da bi svi građani američke nacionalnosti trebalo da napuste Irak, nakon uredbe predsednika SAD Donalda Trampa.

- Bilo bi arogantno da ulaze slobodno u Irak i druge zemlje dok zabranjuju ulazak u SAD...zbog toga bi trebalo da napuste zemlju - kazao je sveštenik na svom sajtu, prenosi Rojters.

Iračka vlada saopštila je da razume bezbednosne motive koji stoje iza Trampove odluke, ali su istakli da bi "specijalna veza dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zemlje" trebalo da bude uzeta u obzir, prenosi AP.

Portparol iračke vlade Sad al-Haditi kazao je da se Iračani nadaju da nova odredba neće uticati na napore u osnaživanju i razvoju bilateralnih odnosa.

On je kazao i da se vlada nada da su preduzete mere privremene.

Spoljnopolitički odbor iračkog parlamenta pozvao je takođe na uvodjenje recipročnih mera zabrane putovanja Amerikancima.

- Mi smo jasno zahtevali recipročni odgovor iračke vlade u svim pitanjima sa SAD - izjavio je zamenik predsednika odbroa Hasan Švarid za AFP.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državljanima Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Jemena da uđu u SAD na najmanje 90 dana.

Trapova odluka dovela je do zaustavljanja izbeglica na američkim aerodromima, a izazvala je i proteste i osude organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.