Izvor: B92, 15.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak raspolaže hemijsko-biološkom "raketom"?

Berlin -- Nemački mediji u nedelju su preneli informaciju visokotiražnog lista "Bild am Zontag" da je šef nemačke obaveštajne službe August Haning u sredu informisao poslanike Bundestaga o novom oružju kojim raspolaže Irak. Prema saznanjima te službe, irački inženjeri su prepravili ruske borbene avione Mig-23 u projektil bez posade kojim se može daljinski upravljati i prenositi hemijsko-biološko oružje na daljinu od 1.000 kilometara. Prema saznanjima nemačke obaveštajne službe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Irak raspolaže svim teorijski znanjima za izradu atomske bombe, ali mu nedostaju izvesni važni delovi od specijalnih čelika. Služba smatra da je prioritet Iraka, u ovom trenutku, razvoj bioloških borbenih materija, kao što je antraks.

Predstavnik obaveštajne službe je potvrdio da je Haning održao sastanak s poslanicima, ali nije mogao, iz poverljivih razloga, ništa da kaže o temi tog sastanka. U subotu uveče, predstavnik službe je, medjutim, demantovao pisanje lista da služba ima saznanja o adaptaciji Mig-23 u hemijsko-biološki projektil, ali nije komentarisao tvrdnje koje se odnose na proizvodnju iračke atomske bombe i na razvoj bioloških borbenih materija, kao što je antraks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.