Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak prodao Kanađanima 550 tona preostalog uranijuma

Iračke vlasti prodale su jednoj kanadskoj kompaniji oko 550 tona prirodnog uranijuma, preostalog iz vremena režima Sadama Huseina.

Uranijum je bio južno od Bagdada u mestu Tuvaida, gde je nekada bio centar za razvoj nuklearnog programa u vreme Sadama Huseina. Ambasada SAD u Bagdadu je potvrdila da su američki vojnici pomogli da se uranijum bezbedno otpremi za Kanadu.

Cena po kojoj je prodat uranijum, kao ni naziv kanadske kompanije nisu saopšteni, ali mediji navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je to firma Kameko.

"Iračka vlada odlučila je da se otarasi uranijuma, oko 550 tona ukupno, zbog mogućih loših posledica po Irak i region i potencijalnog zagađenja", izjavio je portparol iračke vlade Ali al Dabag.

Postrojenje u Tuvaidi demontirano je posle rata u Zalivu 1991. godine, ali je više tona nuklearnog materijala ostalo zapečaćeno. O tim zalihama do američke invazije na Irak 2003. godine vodila računa Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.