Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak imao strane snabdevače

Irak imao strane snabdevače

UJEDINJENE NACIJE (AP) - Izveštaj Iraka o njegovim ranijim programima za naoružanje uključuje i imena stranih snabdevača, što su otkrića koja mogu da budu neugodna za neke zemlje-članice Saveta bezbednosti UN.

UN su, naime, juče objavile sadržaj iračkog izveštaja koji ima 12.000 strana. Sadržaj pruža prvi uvid u irački izveštaj i nabraja sve zabranjene programe za naoružanje te zemlje, ali ne navodi da li je neko oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kupljeno ili napravljeno nakon uvođenja sankcija UN, avgusta 1990. godine.

U sadržaju Irak nabraja uvezene hemijske elemente, stranu tehničku pomoć za programe hemijskog naoružanja i 'veze s kompanijama, predstavnicima i pojedincima'. Irak je u prošlosti dostavljao podatke o snabdevačima oružja ali ih Ujedinjene nacije nisu objavljivale. Kompanije širom sveta, koje su pružale podatke, to su činile pod uslovom da njihov identitet ne bude saopšten u javnosti. Ovog puta, svih 15 članica Saveta bezbednosti dobiće irački izveštaj, što znači da bi podaci mogli ubrzo da dospeju u javnost.

Deklaracija o nuklearnim programima sadrži 2.081 stranu i pokriva period od osnivanja iračkog programa do neodređenog datuma 1991. godine.

Bomba se jedini put pominje u delu deklaracije o hemijskom naoružanju, u poglavlju 'pod razno', na 103 strane, kao 'kraj projekta radioaktivne bombe'. Stručnjaci UN za naoružanje su kazali da je Irak ranije obavestio Specijalnu komisiju UN (UNSCOM) da radi na 'prljavoj bombi', koja proizvodi slabo radioaktivno polje, a ne eksplodira.

U dokumentu se navodi da Irak više ne poseduje oružje za masovno uništenje i da nema nameru da ga nabavlja, što je zvanični Vašington osporio.

'Čvrsti smo u uverenju da, prema našim saznanjima, Irak ima takvo oružje i poseduje program naoružanja koji planira da proširi', rekao je Ričard Baučer, portparol Stejt departmenta.

Prema rezoluciji 1444 Saveta bezbednosti ukoliko je Irak u deklaraciji naveo lažne podatke i ukoliko ne bude sarađivao sa misijom inspektora koji su na terenu to će značiti materijalno kršenje obaveza. To bi moglo da bude dovoljno za Vašington da započne vojnu kampanju. Tek pošto inspektori potvrde da je Irak sarađivao to će otvoriti put ukidanju sankcija Bagdadu posle 12 godina. Kofi Anan, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izjavio je da će pregledavanje dokumenata potrajati i pozvao Vašington i druge članice Saveta bezbednosti na strpljenje. Za eksperte - invazija neizbežna

LONDON - Iračka deklaracija o naoružanju neće sprečiti SAD da izvrše invaziju na Irak i svrgnu Sadama Huseina - zaključak je eksperata za pitanja odbrane koji su učestvovali u anketi agencije Rojters. Osamnaest eksperata iz SAD, Evrope, Azije i sa Bliskog istoka učestvovali su u globalnoj studiji provedenoj 9. i 10. decembra. Deset eksperata navelo je da je rat još uvek moguć, šest smatra da su šanse da će američki vojnici ući u Irak ravnopravne, a samo dva eksperta smatraju da do rata neće doći.

Većina analitičara smatra da će borbe trajati između dve sedmice i tri meseca, ali da će se američke trupe u regionu zadržati dugo nakon okončanja sukoba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.