Izvor: B92, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Vlada odobrila zakon o nafti

Bagdad -- Vlada Iraka utvrdila nacrt zakona o nafti kojim se predviđa ravnomerna raspodela dobiti od nafte stanovništvu.

Nacrt zakona predviđa i mogućnost da strane kompanije dobiju pravo na eksploataciju izvora, a trebalo bi da se nađe pred poslanicima iračkog parlamenta početkom marta, rekao je portparol Ministarstva za naftu Asim Džihad.

Dobit od "iračkog crnog zlata" biće raspoređena među 18 provincija, proporcionalno broju stanovnika. Nacrtom je predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obnova Nacionalne naftne kompanije, javnog preduzeća za proizvodnju i izvoz nafte.

Zakon će omogućiti sklapanje ugovora sa stranim kompanijama pod uslovom da su poznate i da učestvuju na tenderima, kazao je Džihad.

On je rekao da će te kompanije morati da imaju dovoljno razvijenu tehnologiju za razvoj naftnih polja i da značajan deo zarade odvoje za Irak.

Irak je treća zemlja po potvrđenim rezervama nafte u svetu, ali je i dalje prinuđen da uvozi naftu jer zbog rata i uništene infrastrukture ne uspeva da uspostavi nivo proizvodnje koji je postojao pre američke invazije u martu 2003.

Američka administracija, pod sve većim pritiskom da okonča sukob u Iraku, traži donošenje zakona o nafti, koji vidi kao bitan znak normalizacije stanja. Ostali zadaci iračke vlade su lokalni izbori, uključivanje sunita u vlast i delimična politička amnestija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.