Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Ubijeno 10 pobunjenika

Bagdad -- Deset pobunjenika je ubijeno, a 22 uhapšeno u seriji vojnih akcija, čija su meta bili pripadnici terorističke mreže Al Kaida

To je danas saopštila američka vojska. U sukobima na području Kirkuka, 290 kilometara severno od Bagdada, tokom operacije, čiji je cilj bio pronalaženje vođe Al Kaide zaduženog za strane borce, ubijeno je osam pobunjenika. Iračani koji su bili očevici, rekli su da je među ubijenima šest stranih državljana. Američka vojska nije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, saopštila nacionalnost poginulih, preneo je AP.

U vojnoj operaciji u blizini Samare, 95 kilometara severno od Bagdada, usmerene na pronalaženja uticajnog vođe Al Kaide umešanog u brojna kidnapovanja, dvojica pobunjenika su ubijena, a dvojica uhapšena.

Još sedam pobunjenika je uhapšeno u operaciji u blizini Tarmije, 50 kilometara severno od Bagdada.

U tri operacije u blizini Tikrita, 130 kilometara severno od prestonice, uhapšeno je osam pobunjenika, od kojih se jedan sumnjiči za učestvovanje u mreži bombaša samoubica, dok je još pet je uhapšeno dalje na jugu, navela je američka agencija.

Protest šiita ispred Zelene zone u Bagdadu

Više stotina šiita, koji su zbog verskih sukoba bili primorani da napuste svoje domove, protestovali su danas ispred dobro čuvane Zelene zone u Bagdadu i zatražili od iračkih vlasti da podignu nivo bezbednosti u njihovim predgrađima i tako im omoguće povratak.

Pretnje i nasilje primorale su 4.730 porodica, ili blizu 23.650 ljudi, da napuste svoje domove u oblasti Sadija, na severozpadu zemlje, izjavio je vođa protesta Ali al Amiri i dodao da među njima ima i sunita i šiita.

Prema rečima Al Amirija, etničko nasilje počelo je napadima šiitskih milicija na sunite u verski mešovitim predgrađima, preneo je AP.

Raseljene sunitske porodice počele su, međutim, da se vraćaju, s obzirom na to da su sunitski borci preuzeli kontrolu nad tim područjem.

Demonstranti tvrde da su sunitski borci iskoristili prednost saveza sa američkim trupama u Iraku, u borbi protiv Al kaide, da bi zastrašivali šiite.

Versko nasilje u Iraku eskaliralo je 2006. godine, posle bombaškog napada sunita na šiitsku džamiju u Samari.

Prema podacima Crvenog krsta, od tada su na celom području Iraka raseljene 282.672 porodice, ili 1.930.946 ljudi, među kojima 991.233 dece, podsetila je američka agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.