Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Turska vojska napala Kurde

Ankara -- Turska saopštila da su njene oružane snage danas nanele velike gubitke kurdskim pobunjenicima na severu Iraka.

Neimenovani vojni zvaničnik je rekao da je danas oko 100 pripadnika turskih specijalnih snaga ušlo na teritoriju Iraka u akciji protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, dan pošto je turski premijer Tajip Erdogan saopštio da je vlada odobrila takve operacije.

Turska vojska je upotrebila artiljeriju i šest helikoptera kako bi bombardovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << logor PKK, koji se nalazi u Iraku na 20 kilometara od granice sa Turskom, pošto je u logoru primećena grupa od 50 do 60 pobunjenika, objavljeno je na sajtu turske vojske.

"Preduzeta je intenzivna intervencija protiv grupe i utvrđeno je da je teroristička grupa pretrpela velike gubitke", saopštila je turska vojska.

Turski vojni zvaničnik je rekao da su se specijalne snage vratile na tursku teritoriju nakon operacije.

Portparol iračkih Kurda Masud Barzani ranije danas rekao je da nije bilo nikakve akcije turskih snaga na severu Iraka. Američke snage u Iraku saopštile su, takođe, da ne znaju da se desio bilo kakav upad na teritoriju Iraka.

Turska vojska je najavila da bi mogla da pojača akije protiv oko 3.000 kurdskih pobunjenika koji, prema procenama, deluju prema potrebi na tom području.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.