Izvor: B92, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Poginulo 26 šiitskih gerilaca

Bagdad -- U napadu američkih i iračkih snaga u bagdadskom kvartu Sadr Siti, poginulo 26 pobunjenika, a 17 uhapšeno.

"Osumničeni teroristi po svemu sudeći su u vrlo bliskim vezama sa mrežom iranskih terorista koji im pružaju podršku u organizovanju smrtonosnih akcija u Iraku", navodi se u saopštenju američke komande.

Tokom dva napada koji su za cilj imali "skrovišta terorista" u Sadr sitiju, uporištu radikalnih šiita u severnom delu Bagdada, američke i iračke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage su se "suočile sa neprijateljem" koji je uzvratio vatru iz "lakog oružja i brojnih eksplozivnih naprava".

"Nastavljamo sa uništavanjem terorističkih mreža čiji je cilj ubijanje pripadnika koalicionih snaga, iračke vojske i nedužnih iračkih civila", izjavio je portparol američke vojske, potpukovnik Kristofer Garver.

Današnji napadi izvedeni su u okviru širih operacija koje za metu imaju pobunjenike na severo-istoku Bagdada, uporištu radikalnih šiita, koje vojska SAD optužuje za šverc oružja iz Irana kao i za slanje iračkih vojnika u Iran na obuku.

Iran je i ranije u više navrata demantovao te optužbe tvrdeći da vlasti u Teheranu podržavaju vladajuću koaliciju na čelu sa šiitskim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Regruti poginuli u napadu bombaša samoubice

Najmanje 16 ljudi je poginulo u napadu bombaša-samoubice na policijske regrute u Mukdadiji, severoistočno od Bagdada, saopštila je policija.

Bombaš je aktivirao pojas s eksplozivom kod policijske stanice u Mukdadiji, 90 kilometara od Bagdada, rekao je policijski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, sve žrtve su regruti koji su čekali u redu ispred policijske stanice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.