Izvor: B92, 21.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Pad američkog helikoptera

Bagdad -- U padu helikoptera nedaleko od Bagdada poginulo je 12 američkih vojnika, saopštila je komanda multinacionalnih snaga u Iraku.

"Helikopter američkih snaga UH-60 Blekhok srušio se juče posle podne severoistočno od Bagdada. Poginulo je 12 vojnika, osam putnika i četiri člana posade", navodi se u saopštenju američke komande.

U seriji napada i nesreća širom Iraka, uključujući i pad vojnog helikoptera, juče je poginulo 20 američkih vojnika, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treći najsmrtonosniji bilans u jednom danu od kako je američka vojska izvršila invaziju na tu zemlju marta 2003. godine.

Petorica vojnika su poginula dok su trojica ranjena u napadu pobunjenika u svetom šiitskom gradu Karbali, oko 100 kilometara od Bagdada.

Do napada je došlo u trenutku dok je u jednom lokalu krizni štab držao sastanak na kome su se utvrđivale bezbednosne mere koje će biti preduzete tokom šiitske ceremonije Ašura, verski period desetodnevne žalosti koji počinje danas.

Jedan marinac je poginuo u eksploziji ručno napravljene bombe severno od Bagdada. Jedan američki vojnik koji je ranije ranjen u eksploziji bombe, podlegao je juče povredama, saopštila je danas vojna komanda.

Prema podacima Pentagona, od početka invazije na Irak marta 2003. američka vojska je izgubila ukupno 3.044 vojnika ili drugih zaposlenih u vojnim službama u toj zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.