Irak: Kurdi kupuju rusko oružje

Izvor: B92, 30.Jul.2012, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Kurdi kupuju rusko oružje

Bagdad -- Iračke bezbednosne agencije su otkrile postojanje tajnog ugovora o kupovini oružja koji je Kurdistan sklopio sa jednom stranom državom.

"Iračke bezbednosne agencije su (otkrile) tajni ugovor o (kupovini) oružja između predsednika iračke oblasti Kurdistan Masuda Barzanija i jedne strane države", rekao je bezbednosni zvaničnik, koji je inisistirao da ostane anoniman, agenciji AFP.

"Među oružjem su protivtenkovski i protivavionski projektili kao i veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teškog naoružanja", kazao je taj zvaničnik.

Iračke vlasti su došle u posed "svih dokumenata" koji se tiču ugovora za "rusko oružje proizvedeno 2004" i pokušavaju da ga blokiraju, istakao je ovaj zvaničnik.

"Ovaj korak je kršenje zakona i iračkog ustava, zato što je jedina strana koja može da (kupuje oružje) savezno ministarstvo odbrane", dodao je on.

Nekoliko kurdistanskih zvaničnika odbilo je da komentariše optužbe ili nisu bili dostupni za komentar, navela je francuska agencija.

Odnosi između Bagdada i autonomne oblasti Kurdistan su zategnuti zbog niza sporova.

Dve strane su u sporu zbog odbijanja Kurdistana da zatraži odobrenje centralne vlade za naftne ugovore koje je dodelio stranim firmama i oko dela sporne teritorije na severu Iraka.

Barazani je, takođe, podržao napore za usvajanje zahteva za izglasavanje nepoverenja iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Irak: Kurdi tajno kupuju rusko oružje

Izvor: Blic, 30.Jul.2012

Jedan visoki zvaničnik Iraka je u nedelju izjavio da je služba bezbednosti otkrila tajni ugovor autonomne pokrajine Kurdistan o kupovini oružja od jedne strane zemlje koju on nije identifikovao...- Iračke službe bezbednosti su otkrile tajni ugovor o kupovini oružja zaključen između predsednika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.