Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Kraj suđenja u slučaju Anfal

Bagdad -- Irački tužilac zatražio je smrtnu kaznu za optužene za učešće u genocidu nad Kurdima krajem 80-ih u akciji poznatoj kao Anfal.

Rođaka Sadama Huseina Aliju Hasanu Al Madžidu, poznatom kao Hemijski Ali, i petorici visokih zvaničnika Baas partije sudi se za učestvovanje u kampanji Anfal, vođenoj 1988. godine. Optužbe protiv Sadama Huseina su povučene kada je pogubljen.

"Mi zahtevamo smrtnu kaznu za sve optužene... osim za Tahera Al Anija, za kojeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražimo oslobađanje usled nepostojanja dokaza", rekao je u završnoj reči glavni tužilac Munikit Al Faron.

Protiv sve šestorice podignute su optužnice za učešće u ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti, dok je Al Madžid suočen i sa optužbom za genocid.

Tokom akcije Anfal, kurdska sela su proglašenja "zabranjenim zonama", a potom porušena i bombardovana. Hiljade seljana je iseljeno, dok su mnogi ubijeni.

Al Madžid, poznat kao Hemijski Ali zbog upotrebe hemijskog oružja, priznao je tokom suđenja da je vojsci naredio da ubije sve Kurde koji ignorišu naredbu da napuste selo, ali i da ni zbog čega ne žali.

Optuženi su rekli da je Anfal bio legitimna kampanja, odnosno da su kurdski gerilci stali na stranu Irana u poslednjoj fazi rata između dve zemlje koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.