Irak: Demonstranti zauzeli most u Bagdadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2019, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Demonstranti zauzeli most u Bagdadu

Antivladini demonstranti u Iraku zauzeli su danas četvrti most u centru Bagdada, odakle su ih snage bezbednosti odbile palicama i suzavcem, ranivši desetine, a jedan lekar je ubijen blizu drugog mosta dok je pomagao demonstrantima.

Vojska je pozvala demonstrante da prestanu sa blokadom puteva i luka, rekavši da su do sada koštale Irak šest milijardi dolara, a obećala je da će uhapsiti odgovorne.

Američka ambasada pozvala je vladu da se "ozbiljno i žurno angažuje" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko demonstranata i osudila napade na njih, prenosi AP.

Desetine hiljada ljudi proteklih nedelja izašli su na ulice u glavnom gradu i na šiitskom jugu, zahtevajući velike političke promene.

Učesnici protesta se žale na rasprostranjenu korupciju, nedostatak mogućnosti za zapošljavanje i loše osnovne usluge, posebno redovna isključenja struje uprkos ogromnim iračkim rezervama nafte.

Demonstranti su svoj bes usmjerili na šiitske političke stranke i milicije, od kojih mnoge imaju bliske veze sa Iranom. Širom juga napadali su štabove stranke i milicije, a neke i zapalili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.