Iračko-turski naftovod u plamenu

Izvor: Politika, 11.Avg.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračko-turski naftovod u plamenu

Zbog diverzije, privremeno prekinut transport iračkog petroleja do kupaca na Zapadu

Naftovod Kirkuk–Džejhan, kojim se transportuje irački petrolej do Mediterana, satima je već u plamenu, od kako su u utorak po podne kurdski gerilci na njemu izazvali eksploziju. Dva lica su ubijena, a treće je povređeno. Oni su stradali u kolima dok su prolazili pored mesta diverzije.

„Naftovod još gori i transport petroleja je obustavljen. Sada se ulažu napori da se vatrena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stihija stavi pod kontrolu”, kažu u turskoj državnoj kompaniji BOTAŠ, koja je operater na naftovodu Kirkuk (severni Irak) – Džejhan (turska mediteranska obala).

Diverzija se dogodila u provinciji Sinopi, na 100 kilometara od iračke granice. Snage bezbednosti su u tom području pronašle još dve podmetnute bombe, koje gerilci srećom nisu uspeli da aktiviraju. Mada javno niko nije preuzeo odgovornost, u Ankari se zvanično sumnja da iza tog napada stoje pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK), koji se bore za autonomiju u jugoistočnoj Anadoliji. Oni su na sličan način i ranije dizali u vazduh naftovode i gasovode koji idu preko tog dela zemlje. Ovo je treća diverzija u poslednja dva meseca. Kurdski gerilci su u junu, na drugoj lokaciji, oštetili isti naftovod, zbog čega nije radio nekoliko dana. Pre dve nedelje goreo je i gasovod, kojim se iranski gas transportuje do turskih potrošača.

Kurdski gerilci su 2008. godine izveli spektakularnu bombašku akciju na međunarodnom naftovodu Baku–Tbilisi–Džejhan, zbog čega kaspijska nafta tri sedmice nije mogla da se transportuje kupcima. To je čak na trenutak dovelo i do porasta cena na svetskim berzama.

Naftovod Kirkuk–Džejhan, posle američke vojne intervencije 2003. godine, često je bio na udaru ekstremista i u prekidu. U to vreme on je najčešće bio na meti iračkih pobunjenika, koji su na taj način pričinili ogromnu štetu privremenim vlastima u Bagdadu, što im je i bio cilj.

Posle jednogodišnjeg jednostranog prekida neprijateljstva, kurdski pobunjenici su od marta obnovili oružane napade na ciljeve u Turskoj. Za nekoliko meseci stradalo je skoro sto vojnika i drugih pripadnika službi bezbednosti. Teške gubitke pretrpeli su i sami gerilci, koji se najčešće kriju u iračkim planinama i odatle povremeno napadaju ciljeve u Turskoj.

Posle obnavljanja neprijateljstava Turska je preduzela opsežne mere bezbednosti oko tih energetskih objekata. Ali, i pored toga, diverzante je nemoguće sprečiti, pošto preko turske teritorije idu dva naftovoda i jedan gasovod i pošto su u pitanju ogromna prostranstva koja se mere hiljadama kilometara.

Najnovija diverzija je izazvala poremećaj u isporukama nafte zapadnim kupcima. Prema izveštajima agencija, u Džejhanu trenutno čeka nekoliko stranih tankera da preuzmu petrolej koji od utorka po podne ne stiže iz severnog Iraka u tu mediteransku luku. Uporedo sa gašenjem požara, sada stručnjaci pokušavaju da premoste oštećeno mesto i da tako uspostave transport preko lokalnih naftovoda, u čemu su ranije uspevali.

Naftovod Kirkuk–Džejhan dug je više od 900 kilometara i njime se transportuje četvrtina iračke nafte koja ide u izvoz. Kada je u punom pogonu, njegov dnevni kapacitet je preko 500.000 barela petroleja.

Najnovija diverzija se dogodila uoči Ramazana, meseca posta, koji je juče počeo u islamskom svetu. To je treći po redu od pet osnovnih stubova islama. Mnoge nevladine organizacije, kako prenosi list „Zaman”, uputile su apel pripadnicima PKK (koji su takođe muslimani) da bar u mesecu posta i duhovne čistote prekinu da čine loša dela.

V. Lalić

objavljeno: 12/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.