Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jan.2020, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački premijer poručio SAD da pripreme mehanizam za povlačenje trupa

Irački premijer Abdel Abdul-Mahdi poručio je američkom državnom sekretaru da pošalje delegaciju u Irak koja bi pripremila mehanizam za povlačenje američkih trupa iz te zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

U saopštenju prelaznog iračkog premijera navodi se da je zahtev upućen sinoć, u telefonskom razgovoru Abdul-Mahdija s američkim državnim skeretarom Majkom Pompeom. Navodi se da je Pompeo pozvao iračkog premijera.

Saopštenjem se nagoveštava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da Abdul-Mahdi ostaje pri svojim ranijim izjavama da američke trupe treba da napuste Irak uprkos nedavnim znacima smirivanja tenzija između Teherana i Vašingtona posle uzajamnih napada koji su doveli Irak na ivicu posrednog rata.

Tenzije su se smirile u sredu kada je predsednik SAD Donald Tramp dao znak da Vašington neće ići ka daljoj eskalaciji.

Irački premijer je rekao da njegova zemlja odbacuje svako kršenje svog suvereniteta, uključujući iranski raketni napad na američke trupe u Iraku, kao i američku povredu iračkog vazdušnog prostora u napadu dronom u kojem je prošle nedelje ubijen visoki iranski general.

Irački premijer je pozvao Pompea da pošalje delegate u Irak da pripreme mehanizam za sprovođenje rezolucije Parlamenta Iraka o povlačenju stranih trupa iz Iraka, navodi se u saopštenju.

"Premijer je rekao da su američke snage ušle u Irak i dronovi lete u iračkom vazdušnom prostoru bez dozvole iračkih vlasti što je kršenje bilateralnih sporazuma", navodi se u saopštenju.

Visoki američki vojni zvaničnici rekli su da ne planiraju američko povlačenje iz Iraka.

Irački poslanici su doneli neobavezujuću rezoluciju o potrebi odlaska američkih snaga posle napada prošlog petka, u kojem su u Iraku ubijeni iranski general Kasem Solejmani i visoki irački komandant paravojne grupe Abu Mahdi al Muhandis.

Najnovija eskalacija počela je kada je u raketnom napadu za koji je okrivljena proiranska paravojna grupa Kataeb Hezbolah, ili Hezbolah Brigade, ubijen američki podizvođač u vojnoj bazi u provinciji Kirkuk. SAD su uzvratile nizom napada na baze te paravojne grupe i ubile njenih 25 pripadnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Irački premijer poručio SAD da pripreme mehanizam za povlačenje trupa

Izvor: Danas, 10.Jan.2020

Irački premijer Abdel Abdul-Mahdi poručio je američkom državnom sekretaru da pošalje delegaciju u Irak koja bi pripremila mehanizam za povlačenje američkih trupa iz te zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.