Irački premijer najavio ostavku u jeku protesta

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački premijer najavio ostavku u jeku protesta

Irački premijer Abdel Abdul-Mahdi rekao je danas da će podneti ostavku Parlamentu u trenutku kada zemlju potresaju veliki antivladini protesti, nešto više od godinu dana od kada je preuzeo dužnost.

Njegova izjava koju je prenela iračka televizija data je dan pošto su bezbednosne snage ubile više od 40 demonstranata i ubrzo pošto je irački šiitski verski vođa pozvao parlament da mu uskrati podršku.

Abdul Mahdi je rekao da će podneti parlamentu zvanični memorandum >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u kome traži ostavku sadašnje vlade.

Glavni irački šiitski vođa Veliki Ajatola Ali al Sistani upozorio je na građanski rat posle teškog dana nasilja kada su bezbednosne snage ubile 40 ljudi u glavnom gradu zemlje Bagdadu i u južnim provincijama, i pozvao poslanike da preispitaju podršku aktuelnoj vladi.

Al-Sistani je govorio u svojoj nedeljnoj propovedi petkom u svetom gradu Nadžafu.

On je takođe rekao da demonstranti treba da prave razliku između mirnih demonstranata i onih sa zlom namerom koji žele da im otmu pokret.

Četrdeset demonstranata je ubijeno juče u Bagdadu i južnim gradovima Nadžaf i Nasirija, dan pošto su demonstranti zapalili iranski konzlat u Nadžafu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irački premijer podnosi ostavku posle poziva ajatolaha

Izvor: RTS, 29.Nov.2019

Premijer Iraka Adel Abdul Mahdi objavio je da će podneti ostavku, pošto su šiitske verske vođe pozvale poslanike u parlamentu da razmotre podršku vladi uzdrmanoj višenedeljenim protestima. . Adel Abdul Mahdi je saopštio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.