Irački Kurdi masovno se izjasnili za nezavisnost

Izvor: RTS, 27.Sep.2017, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački Kurdi masovno se izjasnili za nezavisnost

Skoro 93 odsto birača iračkog Kurdistana podržalo je predlog za nezavisnost tog regiona, navela je Visoka komisija za izbore i referendum, preneo je "Rojters". U međuvremenu je Irački paralament zatražio preuzimanje naftnih polja u Kirkuku.
Na referendum je izašlo 72 odsto, od ukupno registrovanih 3,3 miliona birača, navodi Rojters i dodaje da je 92,73 odsto važećih glasova bilo za nezavisnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok je 7,27 odsto bilo protiv.

Navodi se da je od glasača zatraženo da se izjasne sa "da" ili "ne" o pitanju: Da li želimo da region Kurdistana i kurdistanska područja van regiona (Kurdistana) postanu nezavisna država?"
Agencija navodi da je ovaj referendum razbesneo vladu u Bagdadu, kao i regionalne sile Tursku i Iran.
Predsednik regionalne Vlade Kurdistana Masud Barzani proglasio je u utorak pobedu opcije "da" na referendumu za nezavisnost iračkog Kurdistana, javlja AP.
Barzani je pozvao svetske sile da poštuju volju miliona Kurda, koji su na referendumu glasali za nezavisnost tog iračkog regiona.
On je u televizijskom obraćanju pozvao iračku centralnu vladu u Bagdadu da se uključi u "ozbiljan dijalog umesto što sankcijama preti" kurdskoj regionalnoj vladi.
Referendum održan u ponedeljak nije obavezujući i neće odmah dovesti do nezavisnosti, ali je povećao tenzije u regionu.
Irački parlament je zatražio ranije danas od iračkog premijera Hajdera el Abadija da pošalje vojsku u kurdski region Kirkuka, gde se nalaze naftna polja kako bi preuzela kontrolu nad njima, javlja iračka državna televizija.

Vlada treba ponovo da preuzme kontrolu nad naftnim poljima u Kirkuku kako bi bila u nadležnosti Ministarstva za naftu, navedeno je rezoluciji, koju su usvojili članovi iračkog parlamenta u koju je Rojters imao uvid.
Irački premijer Hajder el Abadi zatražio je danas od iračkih Kurda da ponište rezultat referenduma o nezavisnosti, koji su održali na severu Iraka u ponedeljak, javlja Rojters.
"Nećemo voditi dijalog o rezultatu referenduma", rekao je Abadi u iračkom parlamentu i dodao da, ako irački Kurdi žele da pokrenu razgovore, moraju da ponište referendum i njegov rezultat.
Kurdi imaju svoju regionalnu vladu, parlament, oružane snage i aerodrome u tri iračke severne provincije, gde uživaju ustavnu autonomiju više od deset godina.
Pod njihovom kontrolom su i sporne teritorije izvan ovih provincija na koje Bagdad takođe polaže pravo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Irački Kurdi ubedljivo za nezavisnost

Izvor: VOA, 27.Sep.2017

Irački Kurdi su ubedljivom većinom, čak 92 odsto, glasali za nezavisnost od od Iraka. pokazali su zvaničnici rezultati referenduma. Nakon što je proglasio pobedu, predsednik iračkih Kurda Masud Barzani pozvao je na dijalog Iračke vlasti, koje su glasanje odbacile i proglasile neustavnim. Gasanje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.