Iračke snage zauzele Stari grad u Mosulu

Izvor: N1 televizija, 08.Jul.2017, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračke snage zauzele Stari grad u Mosulu

Iračke snage potisnule su borce Islamske države i preuzele kontrolu nad Starim gradom u Mosulu, poslednjem uporištu sunitske ekstremističke oružane grupe, potvrdio je zvaničnik iračke vojske.

"Samo nekoliko metara udaljeni smo od Tigra. Napredak kopnenih snaga, uz podršku iz vazduha je velik", kazao je portparol operacije Mosul, brigadir Jehija Rasul. "Sve bliže smo pobedi protiv IS", dodao je brigadir.

Po njegovim riječima, ubijeno je 35 boraca islamske države, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dok je šest zarobljeno. Nije naveo mogući broj žrtava u redovima iračke vojske.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u oktobru 2016. počele veliku ofanzivu protiv IS-a u Mosulu, grada na severu zemlje, najvećem koji je kontrolisala Islamska država u Iraku i u kojem je pre tri godine utemeljila svoj kalifat nad delovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označiće i službeni kraj polovine kalifata.

U ofanzivi oslobađanja oštećene su hiljade zgrada u starom jezgru grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazali su satelitski snimci koje je u četvrtak objavio UN.

U više od osam meseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovina, a hiljade su poginule.

Razmere uništenja daleko su veće od očekivanog i obnova će verojatno iznositi milijarde dolara, objavio je UN i procenio da je obnovu potrebna za više od 5.500 zgrada u starom jezgru grada.

Islamska država srušila je među ostalim pre nedelju dana i Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat. Islamski ekstremisti zauzeli su Mosul u jun 2014.

U susednoj Siriji traje ofanziva lokalnih boraca na Raku, "prestolnicu" IS-a u Siriji.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iračke trupe "na korak" od preuzimanja Mosula

Izvor: VOA, 08.Jul.2017

Iračke vojne snage saopštile su da očekuju da u narednim satima proglase pobedu u Mosulu u Iraku, što bi moglo da znači početak kraja kalifata Islamske države. Ranije je saopšteno da su uspeli da preuzmu Stari grad u Mosulu. Komandant združenih vojnih snaga u Iraku rekao je da "vojska nastavlja...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.